Trump lemondta a G20-csúcson tervezett találkozóját Putyinnal

Téma: 

Az amerikai elnök útban Argentína felé, a kercsi incidensről készült jelentés áttekintése után döntött a lemondás mellett.

„Mivel az ukrajnai hajókat és a legénységüket Oroszország nem szolgáltatta vissza Ukrajnának, úgy döntöttem, hogy minden érintett fél számára az lesz a legjobb, ha lemondom korábban tervezett találkozómat” – jelentette be csütörtöki  Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök.
 
EPA
 

Donald Trump egyúttal közölte: kész „érdemleges találkozóra” az orosz elnökkel az Ukrajnával való konfliktus rendezése után.

A Fehér Ház kertjében az elnök nem sokkal korábban újságíróknak még azt mondta: „nagyon kedvező a pillanat”, hogy megbeszéléseket folytasson az orosz elnökkel. „Valószínűleg találkozom Putyin elnökkel. Gondoltam rá, hogy lemondom, de végül ezt nem tettük meg” – fogalmazott. Hozzátette azonban: a repülőgépen áttekinti a kercsi incidensről készült teljes jelentést, és – ahogyan fogalmazott – „ez dönti majd el, hogy mit teszünk”.

Az elnöki különgépen – útban Argentína felé – a Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy lemondják a találkozót, mint ahogy lemondják Donald Trump találkozóját a török elnökkel és a dél-koreai vezetővel is.

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders azt közölte az újságírókkal, hogy az elnöki gépen Donald Trump tanácskozott Mike Pompeo külügyminiszterrel és John Kelly kabinetfőnökkel, majd telefonon egyeztetett a már Buenos Airesben tartózkodó John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval is. A szóvivő elmondta azt is, hogy amerikai és orosz kormányzati tisztségviselők telefonon felvették a kapcsolatot egymással.

Moszkvát még nem értesítették

A Kreml egyelőre nem kapott hivatalos értesítést Donald Trump amerikai elnök döntéséről – ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette ki orosz hírügynökségeknek csütörtök este Moszkvában. „Elrepülünk Argentínába. Egyelőre csak a hírekben megjelent Twitter-üzenetet láttuk a lemondásról, hivatalos értesítést nem kaptunk” – nyilatkozott a szóvivő.

A TASZSZ jelentése szerint hozzátette, hogy Putyinnak több ideje marad a kollégáival tartandó hasznos megbeszélésekre, ha valóban elmarad a Trumppal korábban tervezett eszmecseréje. „Ha valóban így van, akkor az elnöknek két órával több jut majd a programjában hasznos találkozókra a csúcs margóján” – fogalmazott.

Peszkov korábban azt közölte, hogy Putyin a stratégiai stabilitásról, a kétoldalú kapcsolatokról és a regionális konfliktusokról tárgyalna Trumppal Buenos Airesben.

Forrás: hirado.hu, MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Balogh Zoltán

A Mediaworks keddi, kora esti tájékoztatása szerint a Népszabadság főszerkesztője lemondta a lehetséges akvizícióról aznapra a kiadóval tervezett megbeszélést, ugyanakkor megtartották az első egyeztetést a munkavállalói érdekképviseletekkel.

A Lovagi Tornák Terén ma este 21 órára tervezett Ákos koncert a rendkívüli időjárási körülmények miatt sajnos elmarad.

2019. június 21., péntek, Alajos,Leila