Tusk: Lehetséges a Kelet- és Dél-Ukrajna elleni orosz invázió

Téma: 

Donald Tusk szerint fennáll a reális lehetősége annak, hogy Oroszország inváziót hajt végre Ukrajna keleti és déli területei ellen. A lengyel miniszterelnök a Die Zeit című német lapnak adott interjúban óvta Európát a megosztottságtól, és egy európai energiaunió megteremtését sürgette.

"A Kelet- és Dél-Ukrajna elleni invázió veszélye reális. Senki sem tudja, megtörténik-e, de ha az egész világ lehetségesnek tart egy Ukrajna elleni támadást, ha hozzászoktunk ehhez a gondolathoz, ez már bizonyíték arra, hogy milyen drámaian változott meg a helyzet" - mondta Tusk a hamburgi lap csütörtöki számában megjelent interjúban.

Az ukrajnai válsággal kapcsolatos lengyel álláspontról szólva kiemelte: a NATO jelenléte és egy rakétavédelmi pajzs kialakítása Lengyelországban változatlanul aktuális kérdés. "Számításunk egyszerű: bármilyen papírra írt garanciánál jobb a NATO fizikai jelenléte Lengyelországban" - mondta. E tervek megvalósítása megfelel az EU érdekeinek, hiszen "Lengyelország keleti határa egybeesik az unió külső határával".Az ukrán válság választás elé állította az EU-t: a közös külpolitikai törekvéseket erősítse az ügyben, vagy bízza a tagországokra, hogy saját, bilaterális politikát folytassanak Oroszországgal. Ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet, hogy Oroszország évek óta az európai országok megosztására törekszik. "Döntő lesz, hogy mi, EU-tagországok, engedünk-e ennek a kísértésnek. Németországnak központi szerepe van ebben" - tette hozzá.Az európai integráció ügyében elfoglalt német álláspontot Helmut Kohl kormányzása (1982-1998) óta először állították "kemény próba" elé. Az a kérdés, hogy a politika megőrzi-e elsőbbségét a gazdasággal szemben - folytatta Tusk, hangsúlyozva "egy valódi politikai vezetés" nélkülözhetetlenségét, amelyre szerinte ma Európában nagyobb szükség van, mint valaha. Egy ilyen vezetés feltétele - mutatott rá - az egész közösségért viselt felelősség, és ami ezzel szorosan összefügg, az egész közösség javának, nem az egyéni érdekeknek a szem előtt tartása. Ez különösen Németországra vonatkozik - hangsúlyozta.A német-orosz kapcsolatok nem lehetnek fontosabbak a közös európai érdekeknél - mondta Tusk. "Nem lehet visszatérni a klasszikus nemzeti politikához" - figyelmeztetett. Véleménye szerint egész Európa biztonságosabb, ha Németország inkább a közösség érdekeire, semmint a kétoldalú kapcsolatokra összpontosít.Tusk megismételte a hét elején megfogalmazott javaslatát egy európai energiaunió létrehozásáról. Az unió közösen rendelhetné a gázt, esetleg egy páneurópai gáztőzsdén keresztül. Ez a tőzsde kétoldalú megállapodásokat köthetne az orosz kormánnyal és a Gazprommal, mert a jelenlegi megállapodások nem átláthatóak. Az energiaunió létrehozása évekig vagy évtizedekig is eltarthat, de már most el kell kezdeni, ha Európa függetlenebb akar lenni - vélekedett.Ukrajna belső helyzetéről szólva a lengyel miniszterelnök azt mondta, aggódik az ukrán állam helyzetéért, amelyet szétesés fenyeget. Az új ukrán vezetés előtt álló legnagyobb kihívás szerinte a korrupció elleni harc.

-mti-

Kapcsolódó cikkeink

Pancir SZ1, vagy a NATO-osztályozás szerint SZA-22 típusú orosz légelhárító rakétarendszert észleltek az oroszbarát szakadárok ellenőrizte Kelet-Ukrajnában - közölte szerdán egy meg nem nevezett NATO-diplomata.

 

Illusztráció

Ukrajna keleti határa mentén 52 ezer orosz katona áll teljes harckészültségben, jelentős mennyiségű támadó fegyverzettel felszerelve - jelentette ki Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára csütörtökön a kijevi parlamentben....

MTI Fotó

Ukrajna leállította az orosz olaj szállítását a Barátság kőolajvezetéken az ukrán Unian hírportál szerint.

Kijev szerint a hét végén ezerötszáz orosz katona lépett Ukrajna területére

 
  
 

Kijev szerint ezerötszáz orosz katona lépett a hét végén Ukrajna területére, több száz haditechnikai eszközzel együtt.

2019. december 7., szombat, Ambrus