Új elszámolási rendszert hoznak létre az atomalkuban maradók

Téma: 

Az iráni atomprogramról szóló megállapodás aláíró tagjai – az egyezményből egyoldalúan kilépett Egyesült Államok kivételével – New York-i megbeszélésüket követően közös nyilatkozatot fogadtak el arról, hogy elkötelezettek egy fizetési mechanizmus létrehozásában, hogy folytassák kereskedelmüket Iránnal.

A nyilatkozatban az aláíró tagok üdvözölték a gyakorlati javaslatokat egy különleges célú gazdasági egység (SPV) létrehozására az iráni exporttermékek, köztük az olaj kifizetése érdekében.

EPA

Európai diplomaták azt mondták, hogy az SPV által egy cserekereskedelmi rendszert hoznának létre – hasonlót ahhoz, amit a Szovjetunió használt a hideg háború idején -, hogy az iráni olajat európai termékekre cseréljék pénzforgalom nélkül.

Irán 2015-ben egyezett meg uniós közvetítéssel az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

Narancsszínű kalapot visel egy férfi a Fidesz-KDNP kampányzáró rendezvényén Salgótarjánban. MTI Fotó Komka Péter

A Nézőpont Intézet összegzése szerint a májusi közvélemény-kutatások alapján is elmondható, hogy a kormánypártok a 2014-es választással közel azonos eredményt szereznének egy most vasárnapi voksoláson.

MTI Fotó Balogh Zoltán

Az adóhivatal által a 2010-es kormányváltás óta bevezetett új, modern módszerek évente több száz milliárd forintos pluszbevételt hozhatnak az államkasszának – nyilatkozta Tállai András a Magyar Időknek.

Shutterstock

Tartós változást hoz az emberek bevásárlási szokásaiban a koronavírus-járvány. Az átalakulás nyertese az online-kereskedelem lesz, számos belvárosi szaküzlet és bevásárlóközpont pedig kénytelen lesz beszüntetni működését.

2020. december 3., csütörtök, Ferenc