Új lendületet vettek a magyar-szlovák kapcsolatok

Téma: 

Martonyi János külügyminiszter 2013. február 19-én a dolgozószobájában fogadta a szlovák államfő 2013. február 19-20-ai budapesti látogatásán részt vett Miroslav Lajcak miniszterelnök-helyettes, külügyminisztert. A miniszterek megállapították, hogy a miniszterelnökök tavalyi többszöri és az államfők mostani találkozójával a magyar-szlovák kapcsolatok új lendületet vettek.

Martonyi János megerősítette, hogy márciusban hivatalos látogatást tesz Szlovákiában, majd Lajcak meghívására április 18-án részt vesz és felszólal a pozsonyi Globsec biztonságpolitikai konferencián.Mindkét részről pozitívan nyugtázták az EU 2014-20-as költségvetésének elfogadását, és közös sikernek tartották a Kohéziós Csoport összefogásával megszavazott keretszámokat. Magyarország és Szlovákia érdeke a két ország közötti határmenti együttműködés erősítése, amelynek keretében újabb hidak, átkelők és energetikai vezetékrendszerek épülnek. A két ország állampolgársági szabályozása kapcsán kijelölt jogi szakértők márciusban Budapesten folytatják a tárgyalásokat. Magyarország és Szlovákia alapvető érdeke a keleti és délkelet-európai régió országainak közeledése az EU-hoz. A külügyminiszterek kiemelték, hogy Ukrajna és a nyugat-balkáni országok további belpolitikai konszolidációja szükséges ahhoz, hogy az év folyamán mind az intézményi, mind a szerződéses kapcsolatokban előrelépésre kerüljön sor Kijevvel, Belgráddal és Szkopjéval - írja közleményében a Külügyminisztérium.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Máthé Zoltán

Problémamentesek és gazdagok a magyar-finn kapcsolatok, amelyhez az értékazonosság mellett a nyelvrokonság is szilárd alapot teremt - hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Helsinkiben.

2020. november 26., csütörtök, Virág