Új videókat tett közzé a WikiLeaks Snowdenről

Téma: 

Új videofelvételeket tett közzé a WikiLeaks portál Edward Snowdenről szombatra virradóra. Ezeken az amerikai hírszerzés volt munkatársa úgy vélekedett, a tömeges megfigyelések kevésbé biztonságossá teszik az emberek életét.

"Az emberek szerte a világban felismerik, hogy ezek a programok nem teszik biztonságosabbá az életünket, hanem kevésbé biztonságossá" - mondta Snowden a felvételen.

A WikiLeaks közlése szerint ezek az első felvételek Snowdenről azóta, hogy a korábban a seremetyevói repülőtéren veszteglő Snowden ideiglenes menedékjogot kapott Oroszországban és eltűnt a nyilvánosság elől.

A rövid képsorok egy meg nem nevezett helyszínen készültek egy vacsora alkalmával. A szűk körű összejövetelen az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori elemzője egy díjat vett át négy másik volt hírszerzési alkalmazottól, a Sam Adams Társaság képviselőitől. A társaság olyan személyeknek ítéli oda a díjat, akikről úgy ítélik meg, hogy a hírszerzési munka során "megőrizték integritásukat".

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) tömeges megfigyelési programjai Snowden szerint "gyengítik a gazdaságot, az országot, korlátozzák a szólásszabadságot, az emberek gondolkodását, azt, ahogy élnek, a kreativitásukat, az emberi kapcsolatokat és a gyülekezési szabadságot". Hangoztatta azt is, hogy nézete szerint ezek a programok "rettenetesen messze" vannak a "törvényes, konkrét gyanú esetén végzet, célzott megfigyelésektől".

Snowden idén júniusban, hongkongi tartózkodásakor kezdett el a titkos amerikai adatgyűjtési módszerekről információkat kiszivárogtatni a The Guardian című brit és a The Washington Post című amerikai napilapoknak. A leleplezések miatt a 30 éves férfit súlyos törvénysértéssel vádolják az Egyesült Államokban.

Az Interfax orosz hírügynökség pénteki jelentése szerint Snowden a napokban Oroszországban találkozott az apjával, Lon Snowdennel, először azóta, hogy külföldre menekült. Lon Snowden az orosz állami televíziónak elmondta: azért utazott Moszkvába, hogy megbizonyosodjon arról, a fia jól van. Az apa szerint nem valószínű, hogy fia valaha is visszatér az Egyesült Államokba.

A videókat itt tekintheti meg: http://wikileaks.org/Video-Edward-Snowden-wins-Sam.html

Kapcsolódó cikkeink

WikiLeaks-A szocialisták is az oroszokkal bővítettek volna a Paksi erőművet

A szocialisták is az oroszokkal bővítették volna a Paksi Atomerőművet a WikiLeaks által kiszivárogtatott iratok szerint – írja a Magyar Nemzet.

Egy amerikai jogvédő csoport több mint százezer aláírással megtámogatva arra kérte hétfőn az oslói Nobel-bizottságot, hogy az idei Nobel-békedíjat ítélje oda Bradley Manning amerikai közlegénynek, aki nagy mennyiségű titkos információt szivárogtatott ki a WikiLeaks internetes...

MTI/AP/Matt Dunham

Őrizetbe vette a Scotland Yard csütörtökön Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató honlap alapítóját, aki hét éve Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodott.

2020. május 26., kedd, Fülöp,Evelin