Újabb két nemzet választ: pénteken Írországban és Csehországban voksolnak

Téma: 

Pénteken adhatják le szavazataikat a választásra jogosultak Írországban arra, hogy kik képviseljék az országot 2024-ig a strasbourgi Európai Parlamentben (EP). Csehországban 14 órakor nyitnak ki a szavazóhelyiségek, ahol két napig tart a választás.

Csehországban a szavazóhelyiségek szombaton 14 órakor zárnak, de az eredményeket majd csak vasárnap este teszik közzé, miután az összes tagállamban véget ér a voksolás. Az Európai Parlamentben a cseheknek hazánkhoz hasonlóan 21 hely jár. Legutóbb, 2014-ben Csehországban a választásra jogosultak 18,2 százaléka voksolt.

EPA

Összesen 39 formáció indul a választáson, a felmérések szerint az Andrej Babis vezette kormányzó ANO mozgalom nagy fölénnyel, 30 százalékkal nyerheti a voksolást – mondta a közmédia prágai tudósítója. Ezzel 4-ről 8-ra növelheti mandátumainak számát a kormánypárt, amelynek tagjai az EP-ben a liberális ALDE-hoz tartoznak. A cseh képviselők szeptemberben megszavazták a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentést. A pártot így egyfajta kettősség jellemez, hiszen Andrej Babis kormányfő ellenzi a kötelező kvótákat, támogatja a V4-es együttműködést és méltatta Orbán Viktort a schengeni határok védelméért – tette hozzá a tudósító.

Második helyen végezhet a liberális irányultságú cseh Kalózpárt, amely öt éve 0,2 százalékponttal maradt el az 5 százalékos bejutási küszöbtől. Három mandátumot szerezhet a konzervatív Polgári Demokrata Párt, eggyel többet, mint 2014-ben – közölte a közvéleménykutatók felmérését a tudósító.

Írországban népszavazást is tartanak

Írországban közép-európai idő szerint nyolc órakor nyitották meg a szavazóhelyiségeket, és 23 óráig lesznek nyitva. Eredmények csak hétfőn várhatók, miután az összes EU-tagállamban lezajlott a szavazás.

A választásra jogosult uniós állampolgároknak 13 ír EP-képviselőt kell megválasztaniuk a most még 751 tagú testületbe – ellentétben a jelenlegi 11-gyel –, de közülük kettő majd csak akkor foglalhatja el a helyét, ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

A legutóbbi EP-választáson, 2014-ben Írországban a választásra jogosultak 52,4 százaléka adta le voksát. A közmédia helyszíni tudósítója elmondta, hogy Írországban hagyományosan magas a részvétel az EP-választásokon, de a mostani voksoláson ez meghaladhatja a korábbit, ugyanis helyhatósági választásokat is tartanak, valamint egy népszavazást  a válások könnyítéséről.

Pénteken az ország 31 önkormányzatába választanak polgármestereket és képviselőket. A referendumon két kérdés lesz. Az egyik az, hogy töröljék-e el a válásnak azt a feltételét, hogy a felek a legutóbbi öt évben legalább négy évet különélve töltsenek el. A másik kérdés arra vonatkozik, hogy az ír állam elismerje-e a bármely más országban törvényesen kimondott válást. Eddig az állam azért ismert el csak nagyon kevés külföldi válást, hogy az ír állampolgárok ne éljenek vissza a külföldi válás lehetőségével.

A közszolgálati televízió exit pollját pénteken helyi idő szerint este 10 órakor,urnazárás után hozzák nyilvánosságra – tette hozzá a tudósító.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

Vatamány Bella

Fenntartható munkaerőpiac Magyarországon és az Európai Unióban a puffer szegmensek vizsgálata mentén – saját kutatás tükrében című témájával az Irány Televízió korábbi műsorvezetője Vatamány Bella a Nemzet Kiválósága lett.

MTVA/Zih Zsolt

Almási Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének szerdán Budapesten.

A kommunizmus áldozatai csak akkor nyugodhatnak békében, családtagjaik csak akkor nyerhetnek megnyugvást, ha nem évülnek el azok a kommunista diktatúrában elkövetett súlyos bűncselekmények, amelyeket politikai okból nem üldöztek - hangsúlyozza a KDNP a kommunizmus...

Különleges esemény színhelye volt vasárnap délután Sátoraljaújhely. Nyolc ország – egy nemzet címmel jótékonysági estet szervezett a város önkormányzata, a határon túli magyar diákok anyaországi táboroztatására.

2019. szeptember 16., hétfő, Edit