Újabb szent kaput nyitott meg a pápa

Téma: 

Ferenc pápa megnyitotta az irgalmasság rendkívüli szentévének második római szent kapuját a lateráni Szent János bazilikában vasárnap.

A katolikus egyház vezetője kézzel tárta ki a szent kaput, és néhány percig a küszöbén imádkozott. Ezzel egy időben a világ egyházmegyéiben is egymás után nyílnak meg a szent kapuk bazilikákban és egyszerű templomokban is.

MTI/EPA/Ettore Ferrari

A mai emberiséget aggodalom és erőszak sebzi, de nem szabad engednünk a kétségnek, szomorúságnak, fáradtságnak, Isten nem hagyja, hogy a hatalommal bírók kényük-kedvükre uralják a világot - mondta Ferenc pápa.Vasárnap Rómában a lateráni Szent János-bazilika és a városfalakon kívüli Szent Pál-bazilika szent kapuját, valamint a világ egyházmegyéinek szent kapuit nyitják meg."Ez az egyszerű gesztus örömre szólít. Megkezdődik a nagy megbocsátás ideje. Ez az irgalmasság szent éve. Elérkezett az ideje az Atya gyengédsége felfedezésének (...) ez a szeretet meghaladja az igazságosságot, nincsen határa" - mondta az egyházfő homíliájában.

Rómában ismét rendkívüli a biztonsági készültség, mivel Ferenc pápa elhagyta a Vatikánt és az olasz főváros legnagyobb bazilikájában mutat be ünnepi misét több ezer hívőnek.Erdő Péter: küldetésünk, hogy megnyissuk az irgalom és a bocsánat kapujátKüldetésünk, hogy Isten kegyelméből megnyissuk az irgalom és a bocsánat kapuját, és hirdessük, hogy az ember már itt a Földön Istenhez tartozik - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap a Szent István-bazilika szent kapujának megnyitása után a zsúfolásig megtelt székesegyházban.Erdő Péter hangsúlyozta: a hívő ember feladata, hogy az "önzéstől való megszabadulás, az öröm és az újrakezdés forrásává" váljon a többi ember számára. "Ilyen lélekkel és gondolatokkal lépjünk át idén a szentévi kapun, fogadjuk el és adjuk tovább a világnak Isten irgalmasságának ajándékát" - kérte a bíboros.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Ettore Ferrari

Kapcsolódó cikkeink

Kanada nyitott marad a legális bevándorlók előtt, de továbbra is visszaküldi az elutasított menedékkérőket.

MTI/EPA/Alessandro Di Meo

Erőfeszítésre és eredményekre szólította fel a Párizsban zajló klímakonferencia résztvevőit Ferenc pápa a vasárnap a Szent Péter téren mondott beszédében, hangsúlyozva, hogy az éghajlatváltozás negatív következményeinek enyhítése a szegénységgel szembeni fellépést is...

2020. július 6., hétfő, Csaba