Újdonság a magyar autópályákon: szeptembertől erre kell figyelni

Téma: 

Január elsejétől biztonsági folyosót vezettek be az ausztriai autópályákon, ami a mentők, tűzoltók, rendőrök akadálytalan haladását teszi lehetővé. A rendszer bevált. Az ottani szakemberek szerint azzal, hogy szeptember elsejétől Magyarországon is alkalmazzák a biztonsági folyosót a sztrádákon, biztonságossabbá teszi a két ország közötti forgalmat is – hangzott el a Duna Híradójában.

Az osztrák autópályákon január elseje óta dugó esetén a legbelső sávjából a bal szélre, a többi sávból pedig jobbra kell lehúzódni, hogy a mentő-, rendőr- vagy tűzoltókocsik előre tudjanak menni.
A kétszer kétsávos autópályákon már az esetek kilencvenkilenc százalékában megkapja a mentő a biztonsági folyosót. A három vagy több sávos utakon még fejlődnünk kell - mondja Hartwig Hunagl, az Osztrák Autópálya-kezelő Részvénytársaság projektvezetője.

Ausztriában a legkevésbé a város környéki körgyűrűkön és az autópálya-felhajtókon működik a rendszer, mert itt nem mindig egyértelmű, mit kell tenniük az autósoknak.

Szeptember elsejétől a magyar autópályákon is bevezetik a rendszert. A mentésirányító azt tanácsolja a magyar autósoknak, hogy ilyen esetben határozottan viselkedjenek.

Amennyire lehet a sávok szélére kell húzódni, és nagyon fontos a követési távolság is, mert ha szorosan egymás mögött állunk, nem fogunk tudni a másiktól oldalra húzódni - mondja Garry Foitik, az Osztrák Vöröskereszt mentőparancsnoka.

Az osztrák szakemberek örülnek annak, hogy Magyarország is bevezeti a biztonsági folyosót; abban bíznak, hogy így a két ország közötti autóforgalom is biztonságosabb lesz. (hirado.hu)

Kapcsolódó cikkeink

Közeledik a húsvét, tart a tavaszi szezonális élelmiszerellenőrzés. Mire vigyázzunk húsvét idején? Hol és milyen trükkel próbálják leginkább megtéveszteni a vásárlókat?

MTI Fotó Balogh Zoltán

A kánikula óriási veszélyt, akár életveszélyt jelenthet az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők számára – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Változás a levegőben - figyelni kell a ház körül

A melegedő idő miatt ismét gyorsan emelkedik a levegőben lévő virágpor mennyisége, így erősödhetnek az allergiások tünetei - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

2021. április 13., kedd, Ida