Ukrán válság -Félő, hogy kárpátaljai áldozatai lesznek a kelet-ukrajnai konfliktusnak

Téma: 

Debalceve körzetében körbevettek egy kárpátaljai katonai egységet, emiatt félő, hogy kárpátaljai áldozatai lesznek az ukrajnai konfliktusnak - jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden az MTI-nek telefonon nyilatkozva, miután részt vett a közép-lengyelországi Lódzban rendezett VIII. Európa-Ukrajna Fórum egyik panelbeszélgetésén.

 

 
 Németh Zsolt örvendetesnek nevezte a második minszki megállapodás aláírását, de sajnálatosnak mondta, hogy csak részlegesen sikerült betartani a tűzszünetet. "Hiszen Debalceve körzetében folyamatosak az összetűzések" - érvelt a politikus, rámutatva, hogy a magyaroknak különösen sajnálatos a tűzszünet be nem tartása, mivel "körbe van véve egy kárpátaljai katonai egység", és amennyiben nem jön létre teljes tűzszünet, "félő, hogy kárpátaljai áldozatai lesznek a konfliktusnak".
 
-mti-

Kapcsolódó cikkeink

Kárpátalja elcsatolására hajaznak a kelet-ukrajnai események

Kárpátalja egyik vezető politikusa úgy látja, hogy megye Szovjetunióhoz történt csatolása és a mai kelet-ukrán régiók elszakítására irányuló törekvések kísértetiesen hasonlítanak egymásra.

 Orosz lap: a szakadárok a kelet-ukrajnai megyékből Új-Oroszországot hoznának létre

A kelet-ukrajnai szakadárok Új-Oroszország néven független államot hoznának létre Luhanszk és Donyeck megyékből, de egyelőre nem tervezik az Oroszországhoz csatlakozást.

Kijev szerint az oroszbarát szakadárok egyre gyakrabban vetnek be olyan nagy kaliberű tüzérségi fegyvereket, amelyeket a minszki megállapodás értelmében ki kellett volna vonniuk az ütközőzónából.

Reuters

Szigorúbb feltételek mellett kelhetnek át hétfőtől polgári személyek a Donyec-medencében az ukrán ellenőrzésű oldalról a szakadár területekre amiatt, hogy mostantól hivatalosan hadműveletté minősült át az eddig belügyi, terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai művelet...

2019. december 10., kedd, Judit