Ukrán válság - Figaro: a népszavazás után már nincsen visszaút

Írta: itv , - Frissítve: 12th May, 2014 - 11:38am

Téma: 

A francia lapok különbözőképpen értékelték a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben vasárnap lebonyolított függetlenségi "népszavazást". "Ukrajna a szétesés útján" - volt olvasható hétfőn a konzervatív Le Figaro címlapján. A baloldali Libération Moszkva érdekeit szolgáló komédiának nevezte a népszavazásokat.

 

 A konzervatív Figaro szerkesztőségi írása szerint a népszavazással Ukrajna átlépett egy olyan határt, ahonnan már nincs visszaút, és megvan a kockázata annak, hogy további térségek is követik a példát.

    Az ország alkotmánya szerint törvénytelen, a nyugati hatalmak szerint pedig illegitimnek ítélt népszavazásokat nem lehet csak egyszerű bohózatnak nevezni, ahogy azt az ukrán kormány teszi - hangsúlyozta a lap, amely szerint a magas részvétel egyszerre volt válasz Moszkvának és Kijevnek is. Ez utóbbi, a rossz európai és amerikai tanácsokra hallgatva, semmit nem tett az orosz nyelvű lakosság aggodalmainak csillapítására - vélte a Le Figaro.

    A baloldali Libération hazugságnak és olyan komédiának nevezte a népszavazásokat, amelyek célja, hogy "demokratikus látszatot adjanak a Vlagyimir Putyin emberei által szervezett és levezényelt hatalomátvételnek". A lap sajnálja, hogy az "európai vezetők továbbra is megelégednek korlátozott szankciókkal és lenyelik a durva manőverezéseket egy olyan országban, amely tévedett, amikor hitt az Európai Unió ígéreteiben és eszméiben".

    A balliberális Le Monde című napilap úgy értesült, hogy Franciaország biztosan nem fogja felfüggeszteni a két Mistral típusú helikopterhordozó hadihajó leszállítását Oroszországnak. Az 1,2 milliárd eurós szerződés nem szerepel az Moszkva elleni esetleges újabb uniós szankciók listáján - írta a lap a francia elnöki hivatalra hivatkozva.

-mti-

Kapcsolódó cikkeink