Ukrán válság - Figaro: a népszavazás után már nincsen visszaút

Téma: 

A francia lapok különbözőképpen értékelték a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben vasárnap lebonyolított függetlenségi "népszavazást". "Ukrajna a szétesés útján" - volt olvasható hétfőn a konzervatív Le Figaro címlapján. A baloldali Libération Moszkva érdekeit szolgáló komédiának nevezte a népszavazásokat.

 

 A konzervatív Figaro szerkesztőségi írása szerint a népszavazással Ukrajna átlépett egy olyan határt, ahonnan már nincs visszaút, és megvan a kockázata annak, hogy további térségek is követik a példát.

    Az ország alkotmánya szerint törvénytelen, a nyugati hatalmak szerint pedig illegitimnek ítélt népszavazásokat nem lehet csak egyszerű bohózatnak nevezni, ahogy azt az ukrán kormány teszi - hangsúlyozta a lap, amely szerint a magas részvétel egyszerre volt válasz Moszkvának és Kijevnek is. Ez utóbbi, a rossz európai és amerikai tanácsokra hallgatva, semmit nem tett az orosz nyelvű lakosság aggodalmainak csillapítására - vélte a Le Figaro.

    A baloldali Libération hazugságnak és olyan komédiának nevezte a népszavazásokat, amelyek célja, hogy "demokratikus látszatot adjanak a Vlagyimir Putyin emberei által szervezett és levezényelt hatalomátvételnek". A lap sajnálja, hogy az "európai vezetők továbbra is megelégednek korlátozott szankciókkal és lenyelik a durva manőverezéseket egy olyan országban, amely tévedett, amikor hitt az Európai Unió ígéreteiben és eszméiben".

    A balliberális Le Monde című napilap úgy értesült, hogy Franciaország biztosan nem fogja felfüggeszteni a két Mistral típusú helikopterhordozó hadihajó leszállítását Oroszországnak. Az 1,2 milliárd eurós szerződés nem szerepel az Moszkva elleni esetleges újabb uniós szankciók listáján - írta a lap a francia elnöki hivatalra hivatkozva.

-mti-

Kapcsolódó cikkeink

Fotó: Juhász Regina

Hamarosan véget ér a Nemzetek Sajtversenye, és úgy tűnik a magyar indulót senki sem fogja lekörözni.

Illegális, szélsőséges iszlámot oktató iskolát fedezett fel a francia rendőrség egy párizsi mecsetben. Az ügyészek szerint az osztályba járó kisgyerekeket dzsihadista újoncoknak szánták.

A sevillai borbély című vígjáték bemutatójával péntek elkezdődik a 2012-2013-as évad bérletes előadásainak sorozata a nagyváradi Szigligeti Színházban, ahol jelentősen nőtt a bérleteladás az előző évadhoz képest.

hirado.hu

Május elsejétől működik az országos jégkármérséklő rendszer, ami a termelőknek nem jelent többletkötelezettséget, mivel a gazdák befizetésein alapuló agrárkárenyhítési alapból finanszírozzák – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főigazgatója kedden az M1...

2020. január 18., szombat, Piroska