Valósághűen mutassák be a Szovjetunió szerepét

Téma: 

Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő szerint a történelmi tényeknek megfelelően kell bemutatni az Európai Történelem Házában a Szovjetunió és a totalitárius diktatúrák szerepét. A téma ugyanis különösen érzékenységgel bír a közép-kelet-európai államok és így Magyarország számára is, mely országok különösen megszenvedték a közel félévszázad hosszúságú szovjet megszállás és a kommunista diktatúra borzalmait. Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának szerdai ülésén az Európai Történelem Háza projekt aktuális állása, a kiállítást előkészítő gyűjtőmunka, látogatói kapacitása és annak költségvetése szerepelt napirenden.

Az Európai Történelem Háza egy állandó kiállítás keretében hivatott bemutatni Európa történelmét. A múzeum megnyitója a jelenlegi tervek szerint 2015-re, legkésőbb 2016-ra várható. Bagó Zoltán az ülést követően hangsúlyozta: "Nekünk magyaroknak az az érdekünk, hogy a Szovjetunió szerepét valósághűen ábrázolják, és a kiállításon keresztül a történelmi tényeknek megfelelően bemutatásra kerüljön a kelet-közép-európai történelem és a totalitárius rendszerek működése, szerepe. Nem meglepő, hogy a projekt iránt nem csak az uniós tagállamok brüsszeli nagykövetei érdeklődtek, hanem az orosz és a török nagykövet is kíváncsi, hogy országuknak milyen szerepet szán a múzeum megvalósításáért felelős tudományos munkacsoport. Az is eldőlt, hogy az EU Nobel-békedíja az Európai Történelem Házában kerül majd kiállításra". Tőkés László erdélyi EP-képviselő, aki korábban európai parlamenti alelnökként messzemenő támogatást nyújtott a terv megvalósításához, továbbra is azt szorgalmazza, hogy mind a fasizmus, mind a kommunizmus megfelelő módon, kellő hangsúllyal jelenjen meg a múzeumban. Az ülésen többen elismerték Schmidt Mária, a budapesti Terror Háza Múzeum főigazgatójának szakértői támogatását

Kapcsolódó cikkeink

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a nyomozhatóságnál.

 

MTI Fotó Balázs Attila

A minimálbér emelkedésével január elsejétől 225 288 forintra nő a gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

A MÁV-START Zrt. ötven százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásáról Sátoraljaújhelyre, a 2013. augusztus 17-én megrendezésre kerülő Pálházi Állami Erdei Vasút Kisvasúti Napjára vonattal utazóknak.

Fotó: Ádám János

Több mint hárommilliárd forintot fordítanak a kisvasút felújítására.

 

2021. január 23., szombat, Zelma,Rajmund