Válságtanácskozást tart Merkel, Juncker és Hollande

Téma: 

A találkozón természetesen szóba kerül a magyar kvótareferendum is, ami miatt Merkel igencsak megorrolt Magyarországra.

 

Merkel még a vasárnap kezdődő G20-csúcstalálkozó előtt elrepül a franciaországi Evianba, hogy találkozzon Jean-Claude Junckerrel és Francois Hollande-dal.

A Brexittel kapcsolatban számos kérdést kell megvitatniuk. Emellett az EU-val kapcsolatos további népszavazások megakadályozásáról is folytatnak eszmecserét. Ez azért fontos, mert a közeljövőben a nagy-britanniaihoz hasonló népszavazások jöhetnek Írországban, Olaszországban és akár Franciaországban – már amennyiben Le Pen megnyeri a választást.

 AFP

Aggódnak a magyar népszavazás miatt

A találkozón természetesen szóba kerül a magyar kvótareferendum is, amely miatt Merkel igencsak megorrolt Magyarországra. A kvóták elutasítása kapcsán több milliárd eurós büntetést helyezett kilátásba Brüsszel – minden bizonnyal Merkel helyeslése mellett.

A megbeszélés után Merkel francia és német üzletemberekkel is találkozni fog. A fő téma az unió gazdaságának egyre lassabb növekedése lesz. Különös tekintettel Olaszországra, amelynek bankrendszere fékszárnyak nélkül zuhan a teljes csőd felé – ez pedig érzékenyen érintené a Deutsche Bankot is.

Merkel nem kerülheti ki, hogy a migránskrízis is szóba kerüljön. Idén ugyanis a tervek szerint további 300 ezer bevándorlót fogadnak be a németek.

Fontos téma a közelgő G20-csúcstalálkozó is. A török államfő már jelezte, hogy beszélni kíván német, francia és olasz kollégáival. A téma minden bizonnyal az EU-Törökország paktum lesz és ezen belül is a törökök vízumkényszerének eltörlése. Ez lehet az év legkellemetlenebb tárgyalása az uniós vezetők számára.

(Express)

 

Kapcsolódó cikkeink

Francois Hollande francia államfő szerint hazájában a válság után megkezdődött a gazdasági fellendülés, amely az év második felében folytatódni fog.

EPA/Yoan Valat

Nem lesznek a calais-ihoz hasonló táborhelyek Franciaországban - jelezte Francois Hollande.

MTI/EPA/Domenic Aquilina

Kis híján dührohamot kapott Angela Merkel német kancellár, mikor megtudta, hogy Jean-Claude Juncker egy Theresa May-jel folytatott botrányos vacsora titkos részleteivel szórakoztatja a sajtót.

2020. november 26., csütörtök, Virág