Változhatnak a magyar kisebbség jogai a szlovákiai népszámlálás után

Téma: 

Elkezdődött a népszámlálás első, elektronikus formában zajló szakasza Szlovákiában. A felvidéki magyar közösség számára ez azért fontos, mert a felmérés eredménye alapján a nemzeti közösségeket megillető jogok és lehetőségek is változhatnak. Az online kérdőíveket március 31-ig lehet kitölteni – közölte az M1 Híradója.

Újdonságnak számít, hogy egy lakos két nemzetiséget is megjelölhet. A jelenleg jogi helyzet alapján viszont a kisebbségi nyelvi jogok csak az első nemzetiségre vonatkozó kérdésre leadott válaszok alapján lesznek érvényesítve. Tehát csak azok a települések kerülnek a nemzetiségi települések listájára, amelyek ezen válaszok alapján is túllépik a 15 százalékos küszöböt” – hívta fel a figyelmet az M1 tudósítója.

Shutterstock

A második nemzetiségre leadott válaszok nem lesznek figyelembe véve, ezért kiemelten fontos, hogy aki magyar, az csak az első nemzetiségre vonatkozó kérdésre válaszoljon, a másodikat pedig hagyja figyelmen kívül, és mielőbb tegyen eleget állampolgári kötelességének – tett hozzá a tudósító.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkeink

Magyarország azt szeretné elérni, hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai ne sérüljenek a brit EU-tagság megszűnésével - mondta szerdán Londonban Orbán Viktor. Trump győzelméről úgy nyilatkozott: visszatért a világ a valóságba.

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

A Kúria szerint akadályozták a szocialista Nyakó Istvánt az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában, ami sérti az esélyegyenlőség és a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvi követelményét.A Kúria honlapján csütörtök este...

A délvidéki magyar szolidaritás napját tartja vasárnap a nagyvárad-újvárosi református templomban az Emberi Méltóság Tanácsa.

2021. március 2., kedd, Lujza