A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet kapta a Nobel-békedíjat

Téma: 

A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) a 2013. évi Nobel-békedíj kitüntetettje - jelentette be Oslóban a norvég Nobel-bizottság. Az OPCW független nemzetközi szervezet, feladata a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) végrehajtásának és betartásának felügyelete. Az OPCW tevékenységét összehangolja az ENSZ-szel, és ilyen minőségében tevékeny szerepet vállal a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, OPCW) a vegyi fegyverek világméretű betiltását és a készletek felszámolását céljául kitűző nemzetközi szervezet. Székhelye Hollandiában, Hágában van.

Az OPCW-t létrehozó egyezmény betiltotta a vegyi fegyverek használatát, fejlesztését, megszerzését egyaránt. 2007. áprilisi határidővel elrendelte a meglévő készletek megsemmisítését. (A drága felszámolási tevékenység ennél jóval tovább tart. Oroszország haladékot kapott, ugyanakkor készletei nemzetközi ellenőrzés alatt vannak, és az ott folyó megsemmisítési tevékenységben is részt vesznek az OPCW más tagállamai.)
Az OPCW feladata az egyezményben foglaltak végrehajtásának szervezett ellenőrzése (elsőként a multilaterális leszerelési megállapodások történetében) és egyben a felszámolásra irányuló munka támogatása.Az OPCW-nek 2011 elején 188 tagállama van, amelyek a világ lakosságának 98%-át képviselik. Továbbra sem tagja viszont Egyiptom, Irak, Izrael és Szíria. A többi, még távolmaradó ország gyakorlatilag nem rendelkezik vegyiparral. A vegyi fegyverek használatának tilalmát először az 1899-es Hágai Békekonferencia, majd az 1925-ös Genfi Jegyzőkönyv mondta ki. Az első világháborúban nem tartották be a Hágai Egyezmény előírásait, de a Genfi Jegyzőkönyv sem bizonyult kellően hatékonynak.
A ma érvényben lévő Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény a Genfi Leszerelési Értekezleten 40 állam részvételével 24 éven át tartó tárgyalási folyamat eredménye. A tárgyalások 1992-ben zárultak le, és az egyezményt 1993 januárjában nyitották meg aláírásra Párizsban. 1997. április 29-én lépett hatályba, amikor a 65. ratifikációs okiratot – ami éppen a magyar volt – letétbe helyezték az ENSZ főtitkáránál.
1993 és 1997 között egy előkészítő bizottság működött Hágában, majd az ugyanott kialakított székhelyén a szervezet megkezdte hivatalos működését.

Magyarországon a 2259/1996(IX.26) kormányhatározat nyomán hozták létre az egyezmény hazai végrehajtását felügyelő nemzeti hatóságot, az Exportellenőrzési, Vegyi és Biológiai Fegyvertilalmi Irodát. Az egyezményt az 1997. évi CIV. törvény hirdette ki.

Kapcsolódó cikkeink

Eugene Fama, Lars Peter Hansen és Robert Shiller amerikai közgazdászoknak ítélték oda a 2013. évi közgazdasági Nobel-díjat - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn Stockholmban.

MTI/AP/Keystone/Martial Trezzini

Az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil kezdeményezés, az ICAN kapja az idén a Nobel-békedíjat - jelentette be Oslóban a norvég Nobel-bizottság elnöke, Berit Reiss-Andersen.

Alice Munro kanadai írónőnek ítélte oda a 2013. évi irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Az amerikai James Rothman és Randy Scheckam, valamint a német Thomas Südhof kapta megosztva az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a svéd Karolinska Intézetben Stockholmban.

2019. december 7., szombat, Ambrus