Vihar előtti csend a kárpátaljai maffiaháborúban?

Téma: 

Egyre feszültebb a légkör Kárpátalján. Nem elég, hogy Kelet-Ukrajnából még mindig érkeznek hírek a fegyveres összecsapásokról, a Munkácson hétvégén történt lövöldözés, majd az azt követő félelemkeltő útlezárások és az állítólagos maffiaháború is táplálja a félelmet a helyiekben, köztük az itt élő magyarokban. A helyzet megoldását az ukrán elnök egy kemény kezű megyei kormányzótól reméli.Hennagyij Moszkalt, a harci cselekményekkel teli kelet-ukrajnai Luhanszk megye katonai-polgári közigazgatásának a vezetőjét nevezte ki szerdán a nyugat-ukrajnai Kárpátalja megye kormányzójává Petro Porosenko ukrán elnök Munkácson. Moszkal korábban már betöltötte ezt a tisztséget Kárpátalján, a 90-es években ugyanis egyszer már sikerült erős kézzel rendet tennie a térség maffiaügyeiben. Így az elnök – a helyiekkel együtt – joggal várja, hogy a régi-új megyei kormányzó ismét megfékezze a maffiának tulajdonított mostani túlkapásokat.

 Nemes JánosA 150 ezres kárpátaljai magyarság ezzel együtt nem lehet teljesen nyugodt - a hivatalosan eddig nem megerősített -, ám az "általános meggyőződés szerinti" maffiaháború miatt. Mint ismert, szombaton három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés robbant ki a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet emberei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között. A konfliktus vélhetően a csempészpiac felosztása körüli vitára vezethető vissza.

„Kárpátalján alapvetően is feszült a helyzet a kelet-ukrajnai események miatt, de ez a mostani ügy még rátesz egy lapáttal. Veszély és pánik ugyan nem tapasztalható a magyar közösségben, de senki sem nyugodt igazán” – fejtette ki a Helyi Híradónak Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

Mindeközben az utakon a Jobboldali Szektor emberei Lemberg (Lviv) környékén ellenőrző pontokon állítják meg az autósokat a Kárpátaljára vezető utakon. Emellett pedig a hatóságok is megerősített egységekkel és megnövelt létszámmal figyelik a megye egész területét.Megerősítve a magyar határMagyarország Ukrajna felé nyíló keleti kapujában információink szerint a magyar hatóságok megerősítették jelenlétüket a határon, és az általánostól eltérően több határőr teljesít szolgálatot. Mint Lőrincz Gusztáv, Tiszabecs polgármestere elmondta: ezzel együtt a térségben a helyiek nem tapasztalnak semmit a kárpátaljai eseményekből. „Minden megmaradt a megszokott kerékvágásban Tiszabecsen. A munkácsi eseményekből semmit nem élnek meg a helyiek. A határforgalom sem nőtt, és menekültek sem érkeznek Ukrajnából” – tette hozzá a polgármester.Záhonyban ugyanezek a tapasztalatok. Mint Helmeczi László polgármester elmondta, lényegében csak a televízióból ismerik a helyiek a kárpátaljai, munkácsi eseményeket, aminek a záhonyi mindennapokra egyelőre semmilyen hatása nincs. Ezzel együtt a médián keresztül a határ mentén élők fokozottabban figyelemmel kísérik a híreket az alig 40 kilométerre zajló történésekről.Forrás: hirado.hu, Helyi Híradók

Kép forrása: MTI Fotó: Nemes János

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Molnár Edvárd

A magyarkanizsai képviselő-testület elnöke úgy tudja, Belgrádban nagyon sok bevándorló gyűlt össze, és hamarosan meg is érkeznek.

 Miskolcra és környékére  orkánerejű széllel csapott le a vihar

Miskolcra és környékére orkánerejű széllel csapott le a vihar, a tűzoltókat főleg fakidőlések miatt riasztották eddig. A megyében elsősorban Miskolcon okozott és okoz gondot a heves esőzéssel kísért vihar.

Nem láttak még ilyen pusztítást, és csak 10 percig tartott a vihar

A heves szél és a tojás nagyságú jégeső házak tetejét bontotta meg, elverte a termést és fákat döntött ki. Vasárnap főleg az ország északi, északkeleti részén, illetve estétől a délnyugati országrészben alakulhat ki zivatar.

A csend beszél tovább
A csend beszél tovább

A szívbetegségben szenvedő énekes, a Republic együttes tagja három hétig volt kómában, szervezete hétfőn feladta a harcot.Megerősítem, hogy Bódi László, a Republic együttes énekese, és alapító tagja már nincs az élők közt – mondta Abella Miklós, az együttes menedzsere...

2019. december 7., szombat, Ambrus