A világ 12. legmagasabb hegycsúcsán Varga Csaba és Suhajda Szilárd

Téma: 

Szerdán jutottak fel a kínai-pakisztáni határon lévő Broad Peakre (K3), 8051 méteren. Varga csütörtökön már az alaptáborból jelentkezett telefonon.Minden a terv szerint alakult: hétfő hajnalban indultak a 4950 méteren fekvő alaptáborból, majd elérték a 6400 méteren lévő 2-es tábort, utána pedig kedden a 3-as tábort 7050 méteren, ahonnan éjszaka indultak tovább. A friss hó miatt nehéz körülmények között, ráadásul rendkívüli kimerültségben végül helyi - azaz pakisztáni - idő szerint szerda kora délután érték el a csúcsot. 

 

title]A Broad Peaket először 1957. június 9-én mászta meg egy osztrák expedíció. A magyarok közül 2000. július 31-én Ács Zoltán és Mécs László (Explorers), 2007. augusztus 11-én Csollány Katalin, Erőss Zsolt, Sterczer Hilda, Ugyan Anita (Magyarok a világ nyolcezresein) mászták meg a meredek és viszonylag hosszú, 8000 méter fölötti magasságú csúcsgerincen megközelíthető csúcsot.

 

Kapcsolódó cikkeink

Northfoto

A Pejpancsiang-híd a hegyekkel tarkított Kujcsou és Jünnan tartományokat köti össze és várhatóan másfél órára csökkenti a korábban ötórás utazási időt a két terület között.

Dr. Deák Csaba

Balog Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta: versenyképesnek, hatékonynak, fenntarthatónak és rugalmasnak kell lennie a magyar felsőoktatásnak.

A legnagyobb magyar zarándoklatra a szervező csíksomlyói ferencesek idén is több százezer zarándokot vártak.

A 2009-es adórendszer visszaállítása csaknem kétmillió embernek jelentene adóemelést.

2020. február 26., szerda, Edina