A volt NDK területén "büntették" leginkább az NDK-ban felnőtt Merkelt

Téma: 

A volt NDK területén "büntették" a szavazók leginkább az NDK-ban felnőtt Angela Merkel kancellárt a vasárnapi németországi választáson.

Az előzetes eredmények szerint Merkel pártja, a kereszténydemokrata CDU a szavazatoknak a 27,6 százalékát kapta Németország egykori szocialista felén, míg országosan csaknem a 33 százalékát.

EPA

Ennél is kirívóbb a különbség a bevándorlás ellenes Alternatíva Németországnak, az Afd nevű pártot tekintve. A szavazók 22,9 százaléka adta voksát a volt NDK területén erre a – német parlamentbe először bejutó – pártra, míg országosan 13 százalék. Az AfD különösen a kelet-német férfiak körében népszerű: 26 százalékuk szavazott rá.

Az előző, 2013-as németországi választáson Merkel pártja egyébként még a voksok 38,5 százalékát kapta a volt NDK-ban, így ott a CDU visszaesése csaknem 11 százalékos. Az AfD akkor nem érte el a parlamentbe jutáshoz megszabott öt százalékos szavazatküszöböt, most viszont a harmadik legerősebb párt lesz a Bundestagban a Merkel vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a Szociáldemokrata Párt (SPD) mögött.

Utóbbi történelmi mélypontra süllyedt: 20,7 százalékkal végzett a második helyen, 5 százalékkal gyengült a 2013-as 25,7 százalékához képest.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Clemens Bilan

Csaknem minden második német szerint a 2021-ig tartó törvényhozási ciklus vége előtt távoznia kell Angela Merkelnek a kancellári tisztségből, amennyiben ismét megválasztják kormányfőnek – mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

EPA/Sven Hoppe

A német kormánypártok egyike, a bajor konzervatív Keresztényszociális Unió (CSU) bírálja Angela Merkel kancellár döntését a Magyarországról indult menedékkérők beengedéséről.Joachim Herrmann bajor belügyminiszter már szombaton kifogásolta a szövetségi kormány...

Snowden: az NSA nem csak Merkelt figyelhette meg a német kormányból

Nem csak Angela Merkel kancellárt figyelhette meg a német kormány tagjai közül az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) - mondta Edward Snowden az ARD német közszolgálati televízióban vasárnap késő este sugárzott interjúban.

2019. november 21., csütörtök, Olivér