Von der Leyen: A szakértőkön kívül mindenki alábecsülte az új koronavírus veszélyességét

Téma: 

A szakértőkön kívül kezdetben mindenki alábecsülte az új típusú koronavírus veszélyességét, most viszont már tudják a döntéshozók, hogy Európára helyeződött át a világjárvány súlypontja – mondta az Európai Bizottság elnöke egy szerdai interjúban.

Ursula von der Leyen a Bild című lap hírportálján közvetített videóinterjúban kiemelte, hogy igen fontos az Európai Unió (EU) egészére vonatkozó 30 napos beutazási tilalom, mert meg kell előzni, hogy a közösségen kívülről érkező emberek esetleges megbetegedései tovább nehezítsék az eleve erősen leterhelt egészségügyi rendszer helyzetét.

EPA/Stephanie Lecocq

Azonban mivel a Kínából kiindult koronavírus-világjárvány központja pillanatnyilag Európa, a beutazási tilalom azért is fontos, mert a beutazó és esetlegesen megfertőződő, majd távozó emberek az egész világra veszélyt jelentenének.

Mint mondta, az utóbbi napokban bevezetett óvintézkedések két hete még drasztikusnak és drákói szigorúságúnak tűntek volna, hiszen a szakértőkön kívül senki sem tudta helyesen felmérni a veszélyt, de most már megértettük, hogy szükségesek.

Az intézkedések „nagyon kemények, de azt hiszem, hogy a lakosság jól együttműködik” – mondta a brüsszeli bizottság vezetője, jelezve: valószínűnek tartja, hogy egyre több tagállamban vezetnek be kijárási tilalmat. Az országok azonos ritmusban, egy-három nap eltéréssel alkalmazzák az egyre szigorúbb járványlassító módszereket – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy Emmanuel Macron háborúnak nevezte a járvány lelassításáért folytatott küzdelmet, azt mondta, hogy ezt a kifejezést ugyan nem használná, de megérti a francia államfő motivációját. A koronavírus „rejtélyes ellenfél, nem látjuk, nincs színe, nincs íze, de tapasztaljuk, hogy roppant sebességgel terjed, és nem tudjuk, hogy mekkora erővel sújt le az egyes emberekre” – mondta a német kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: míg a fertőzöttek egy részének egyáltalán nincsenek tünetei, mások rövid idő alatt belehalnak a vírus okozta betegségbe.

A pánikvásárlásokról szólva hangsúlyozta, hogy megérti ezt a reakciót, de úgy érzi, hogy az érzelmeken alapuló első döntések után a higgadt belátásra kell hagyatkozni. A lakosság ellátása biztosított, így csak az éppen szükséges élelmiszert érdemes megvásárolni – mondta Ursula von der Leyen.

Forrás: MTI

Kép: EPA/Stephanie Lecocq

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Gyakorlati programot mutatott be a stabil többséggel megszavazott új Európai Bizottság (EB) elnöke, Ursula von der Leyen szerdán, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén – mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász csütörtökön az M1-en.

EPA

A Nézőpont Intézet elemzője Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének látogatássorozatát kedvezőnek tartja a visegrádi négyek – V4: Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovákia – szempontjából.

EPA/Olivier Hoslet

Az Európai Uniónak 750 milliárd euróra – mintegy 262,5 ezer milliárd forint – van szüksége a koronavírus-járvány okozta példátlan gazdasági és a társadalmi károk utáni helyreállításhoz – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai...

2020. augusztus 3., hétfő, Hermina