Washington egy ötödik rombolót is a földközi-tengeri térségbe vezényelt - Putyin és Merkel: fontos, hogy az ENSZ-szakértők jelentését a BT vitassa meg

Téma: 

A szíriai partokhoz vezényelt még egy rombolót az Egyesült Államok, ideiglenesen ötre növelve ezzel a robotrepülőgépekkel felszerelt hadihajóinak számát a Földközi-tenger keleti medencéjében - közölte a francia hírügynökséggel csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium egyik illetékese.

A név nélkül nyilatkozó forrás szerint "a Stout a Földközi-tengeren van, és kelet felé tart". Mint közölte, ez az újabb katonai hajó a Mahan rombolóval együtt teljesít majd szolgálatot, idővel pedig felváltja azt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Mahan hadihajó mikor tér vissza a hazai kikötőbe, a Virginia szövetségi államban található Norfolkba.

Szíria közelében jelenleg négy, Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépekkel felszerelt hadihajó várja a parancsot, hogy csapást mérjen a Bassár el-Aszad vezette szíriai rezsimre. Normális esetben három amerikai romboló állomásozik a Földközi-tengeren.

Barack Obama amerikai elnök szerdán kijelentette, még nem hozott döntést a Szíria elleni katonai csapásról, de rámutatott, hogy a fontolgatott "korlátozott akció" célja Damaszkusz elrettentése lenne attól, hogy a jövőben ismét vegyi fegyvereket vessen be.

A két állami vezető telefonon beszélt egymással, az egyeztetést Berlinből kezdeményezték - tájékoztatott az orosz államfői hivatal.

"Részletes véleménycsere zajlott a szíriai válság különböző vonatkozásairól. Mindkét fél abból indul ki, hogy az ENSZ keretein belül és más formátumokban folytatódik az intenzív munka a kialakult helyzet politikai-diplomáciai rendezésére. Fontosnak ítélték, hogy a Biztonsági Tanácsban meg kell tárgyalni az ENSZ vegyifegyver-ellenőreinek jelentését" - olvasható a Kreml közleményében.

Időközben Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes a Rosszija 24 állami hírtelevízióban kijelentette, hogy Oroszország minden szükséges erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy Szíriában megakadályozza az erőszakos forgatókönyv megvalósítását. A diplomata arról is beszámolt, hogy Szíriában nagyon sok orosz állampolgár tartózkodik és ez aggodalmat vált ki Moszkvában. Ezt is közöltük partnereinkkel - mondta Gatyilov.

Az orosz hírtelevíziónak Vlagyimir Csizsov, Oroszország európai uniós nagykövete megjegyezte: a Szíria elleni esetleges háború megindításáról szóló döntést számos európai országban a katonai költségek fogják befolyásolni. A diplomata arra utalt, hogy csak kevés NATO-tagállam teljesítette vállalt kötelezettségét és emelte meg katonai költségvetését a GDP 2 százalékára.

Csizsov arra is felhívta a figyelmet, hogy szerinte az utóbbi napokban az európai vezetők óvatosabban nyilatkoztak a szíriai helyzetről. Ezt azzal magyarázta, hogy a nyugat-európai államokban a közvélemény egyáltalán nem hajlik arra, hogy vakon elfogadja a szíriai kormány bűnösségéről szól állításokat, és hogy támogassa a közel-keleti ország elleni katonai akciót.

Időközben Alekszej Mitrofanov, az orosz duma tájékoztatáspolitikai bizottságának elnöke bejelentette, hogy levelet kaptak a szíriai kormánytól, amelyben meghívták az orosz törvényhozási képviselőket, látogassanak el Szíriába és személyesen tapasztalják meg, mi történik az országban.

Nagy-Britannia Ciprusra küldte csütörtökön a királyi légierő hat vadászgépét "elővigyázatossági intézkedésként a brit érdekek védelmében" - jelentette be a brit védelmi minisztérium.

"A brit légierő hat (Eurofighter) Typhoon sugárhajtású gépét telepítettük ma reggel a ciprusi Akrotiri" támaszpontra - olvasható a minisztérium közleményében, amelyben "a térségben megnövekedett feszültséggel" indokolták a lépést. "Nem azért vannak ott, hogy részt vegyenek egy Szíria elleni katonai akcióban" - tette hozzá a védelmi tárca, hangsúlyozva, hogy feladatuk kizárólag "védekező" jellegű, "levegő-levegő" misszió.

"A miniszterelnök egyértelmű volt a tekintetben, hogy még semmilyen döntés nem született (a Szíriában történtekre való) reagálásunkat illetően, és a kormány közölte, hogy bármilyen katonai beavatkozás előtt szavazás lesz a képviselőházban" - erősíti meg a minisztérium.

A képviselők csütörtök este nyilvánítanak véleményt egy olyan kormányindítványról, amely felszólít a szíriai rezsim általi vegyifegyver-bevetés elítélésére és egy katonai beavatkozás elvi elfogadására. Ez utóbbi azonban egy második szavazást igényel majd az alsóházban.

Kapcsolódó cikkeink

EPA

A német kancellár óva intette vasárnap Donald Trump amerikai elnököt attól, hogy lerombolja a multilateralizmus világszintű rendszerét és az ENSZ-t.

EPA

Németország számára fontos az Európai Unió jövője, ezért kormánya továbbra is elkötelezett az Európai Unió törekvései mellett - jelentette ki újságírók előtt Angela Merkel német kancellár az az uniós és a keleti partnerségi országok vezetőinek pénteki brüsszeli...

EPA

Egy évvel meghosszabbította szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa azt a határozatát, amely lehetőséget ad a Földközi-tengeren közlekedő hajók átkutatására az embercsempészek lebuktatása érdekében.

2020. július 10., péntek, Amália