WHO: rákkeltő a szennyezett levegő

Téma: 

Első ízben minősítette rákkeltőnek a szennyezett levegőt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége. A lyoni központú Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szerint a világon 2010-ben 223 ezren haltak meg szennyezett levegő okozta tüdőrákban, és meggyőző bizonyítékok vannak arra is, hogy a légszennyezettség növeli a húgyhólyagrák kockázatát is.

Az IARC korábban csak a szennyezett levegő egyes összetevőit minősítette rákot okozónak, például a dízelmotorok füstjét, de ez az első eset, hogy a szennyezett levegőt összességében karcinogénnek nyilvánította. Kutatások szerint az elmúlt években jelentősen növekedett a légszennyezettségnek való kitettség mértéke a világ egyes részein, különösen a nagy népességű, gyorsan iparosodó országokban, például Kínában.

"Most már tudjuk hogy a szabadtéri szennyezett levegő nem csupán általában jelent magas kockázatot az egészségre nézve, hanem vezető környezeti rákkeltő tényező is" - húzta alá Kurt Straif, az IARC rákkeltő anyagok kiértékelésével foglalkozó részlegének vezetője. Mint hozzátette, a szennyezett levegőt mára a passzív dohányzásnál is jelentősebb környezeti rákkeltő tényezőként tartják számon. Az ügynökség szerint az egyik legnagyobb kockázati tényezőt az jelenti, hogy a levegőben lévő finomszemcsés anyagok (szálló por) mélyen elraktározódhatnak a tüdőben.

Az IARC által szervezett egyhetes szakértői találkozót követően napvilágot látott közlemény szerint az ügynökség ezentúl a szabadtéri levegőt és az egyik legfőbb összetevőjének számító finomszemcsés anyagokat is a bizonyítottan humán karcinogének közé sorolja. Ebben az első számú csoportban több mint száz másik ismert rákkeltő anyag, illetve tényező található, köztük az azbeszt, a plutónium, az ultraibolya sugárzás és a dohányfüst.

Az IARC illetékes részlegének munkatársaként dolgozó Dana Loomis szerint több mint ezer tanulmány áttekintését követően a szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy a légszennyezettségnek kitett emberek esetében jóval fokozottabb a tüdőrák kialakulásának kockázata.

Annak ellenére, hogy a szennyezett levegő összetétele és mértéke jelentősen eltérhet az egyes területek között, az IARC szerint a mostani minősítést a világ minden tájára vonatkozóan kell értelmezni. Az ügynökség igazgatója, Christopher Wild szerint a szabadtéri szennyezett levegő rákkeltőnek minősítése fontos lépés volt afelé, hogy felhívják a kormányok figyelmét a probléma veszélyeire és a lehetséges költségekre.

Kapcsolódó cikkeink

Nem került forgalomba aflatoxinnal szennyezett tej
Nem került forgalomba aflatoxinnal szennyezett tej

Teljes biztonsággal fogyaszthatóak a Magyarországon forgalmazott tejek. A hatóságok valóban találtak aflatoxinnal szennyezett terméket, de csak felvásárlóknál.

MTI Fotó

Csúcstalálkozót hív össze az Európai Bizottság a szennyezett tojások miatt az érintett országok közötti vádaskodás elcsitítására és a helyzet rendezésének megvitatására - jelentette be pénteken Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős...

A méréshez használt műszer

Több helyen is romlott a levegő minősége a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön. Kifogásolt a levegőminőség Miskolcon, Putnokon és Sajószentpéteren.

2020. november 23., hétfő, Kelemen,Klementina