A WHO zöld lámpát adott az AstraZenecának

Téma: 

A WHO engedélyezte az AstraZeneca-vakcina felhasználását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn engedélyezte az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag sürgősségi felhasználását, tovább bővítve ezzel a viszonylag olcsó vakcinákhoz való hozzájutást a fejlődő országokban.

MTI Fotó Ujvári Sándor

A WHO genfi közleménye szerint a jóváhagyott oltóanyagot az AstraZeneca-SKBio dél-koreai, illetve az Indiai Szérum Intézet (SII) gyógyszergyár állítja elő.

„Most minden készen áll a vakcinák gyors forgalmazásához, de tovább kell bővítenünk a termelést” – jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szakosított ENSZ-szervezet főigazgatója.

A WHO néhány nappal azután adta ki a hivatalos engedélyt, hogy a szakértői tanácsadó bizottsága ideiglenesen ajánlotta a védőoltást. Közölte, hogy két adagban kell beadni, 8-12 hét különbséggel, felnőttek számára, és felhasználható azokban az országokban is, ahol a SARS-CoV-2 nevű vírusnak a Dél-afrikai Köztársaságban azonosított változata is elterjedt.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Ujvári Sándor

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Czeglédi Zsolt

Minden feltétel adott, hogy május 4-től az érettségi vizsgákat – kizárólag írásban – biztonságos keretek között lebonyolítsák – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

EPA/Claudio Peri

A közösségi média használatára is kitér pénteken kiadott, a női szerzetesrendeknek szóló úgynevezett apostoli konstitúciójában Ferenc pápa.

Köd miatt adott ki riasztást az OMSZ

Vasárnapra tizenhat megyére, valamint a fővárosra adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat a tartós, sűrű köd miatt.

2021. március 2., kedd, Lujza