A bíróság döntött: egyelőre nincs engedély a cementgyártásra

Miskolc – A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a hejőcsabai cementgyárra vonatkozó cementgyártást engedélyező és hulladékgazdálkodásra vonatkozó első és másodfokú közigazgatási határozatokat.

Mint ismert, a HCM 1890 Kft. egységes környezethasználati engedélyt kapott cementipari tevékenység és hulladékgazdálkodási tevékenység végzésére a hejőcsabai telephelyen. A most véget ért bírósági eljárás felperesei e határozatokat támadták meg.

Illusztráció, minap

 

A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megállapította, hogy „a közigazgatási hatóság az engedélyezési eljárásban megsértette a rá vonatkozó eljárási szabályokat, amikor az elbírált kérdéssel érintett ügyfeleket a folyamatban lévő hulladékgazdálkodást érintő eljárásról nem értesítette, s azok ügyféli jogai sérültek. Az ügyfelek – az értesítés elmaradása miatt – a jogszabályok által biztosított jogaikat a közigazgatási eljárásban nem gyakorolhatták” – fogalmaznak.

Új eljárás lesz

A bíróság álláspontja szerint utóbbi olyan lényeges eljárási szabálysértés volt, mely a közigazgatási határozat érdemi felülvizsgálatát kizárta. Az eljárási szabályok megsértése miatt ebben a perben bíróság nem vizsgálhatta és nem is vizsgálta az egységes környezethasználati engedély alapjául szolgáló döntés helytállóságát, hiszen az a közigazgatási eljárás, amely eredményeként a határozat megszületett törvénysértő volt. A bíróság döntése alapján a közigazgatási hatóságnak az új engedélyezési eljárást kell lefolytatnia.

Forrás: boon.hu, – ÉM-SZB –

Kép: minap.hu

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Orietta Scardino

Ismét az európai uniós befizetések leállításával fenyegetőzött Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes arra az esetre, ha ez Európai Unió nem tud megoldást találni a menekültek befogadására.

police.hu

Megették volna a csacsit, de még feldarabolni csak részben maradt idejük.

A debreceni Református Nagytemplom (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Nincs félnivalónk, ez a húsvét üzenete - mondta Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök vasárnapi igehirdetésében a debreceni Református Nagytemplomban.

2019. június 21., péntek, Alajos,Leila