Boon: Hónapok óta várják a cafeteriát

FORRÁS: BOON.HU

FOTÓ: BOON.HU KOZMA ISTVÁN

„Száz nehéz élethelyzetben lévő miskolci család várja hónapok óta a városi tulajdonban lévő, többségében csökkent munkaképességűeket foglalkoztató Miprodukt Kft.-nél, hogy a polgármester engedélyezze, hogy hozzájussanak a nekik törvényesen és jogosan járó 350 ezer forint összegű éves cafeteriához” – mondta el a Fidesz–KDNP miskolci önkormányzati képviselőcsoportjának sajtótájékoztatóján Hollósy András szóvivő.

Másodrangú dolgozók

Hollósy András úgy fogalmazott: „Olyan dolgozókról van szó, akik jellemzően a minimálbér környékén keresnek, és sokuk még ezt a bért sem kapja meg, mert – szociális érzéketlenséget tanúsítva – a járvány alatt csökkentették a munkaidejüket. Számukra különösen fontos volna a 350 ezer forint értékű cafeteria, mert közel sem keresnek annyit, mint a városvezető koalíció tagjai közül sokan.” A szóvivő megemlítette, hogy fogyatékkal élő rászorulóktól veszik el a pénzt, miközben a vezetők drága, vadonatúj autókkal járnak.

Alakszai Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a város tulajdonában lévő vállalatok egyszerű dolgozói számára azért megalázó és méltatlan ez a helyzet, mert sok mindent nem értenek. „Nem értik, hogyan lehet az, hogy őket hátrébb sorolják a bérlistán, mint a baloldali barátokat, akik egyre-másra érkeznek a több százezres állásokba. Nem értik, hogy ők miért másodrangú dolgozók.”

A dolgozók azt látják, hogy eddig sem volt pénz minőségi tömegközlekedésre, szemétszállításra, útkarbantartásra, de már a cafeteriára sincs. „Az MSZP–Jobbik-koalíció által fél év alatt felhalmozott 7 milliárdos hiányból Veres Pál polgármester és csapata egyetlen fillért sem tudott lefaragni. Ezért a friss hírek szerint pont 7 milliárd forint hitelt akarnak felvenni, de ebben is nagy a titkolózás, még a képviselők előtt is. És ha nem jön össze a hitel, akkor minden eladó lehet. A lánykollégium, a húszemeletes toronyház, értékes belvárosi ingatlanok és maga a polgármesteri hivatal is” – jelentette ki Alakszai Zoltán. Hozzátette: „Pénz nincs, gazdasági terv és program nincs, de vannak vérig sértett dolgozók.”

Rémhírnek tartják

A miskolci önkormányzat sajtó­osztályától kapott reagálás szerint „a Miskolc Holding Zrt.-nél a cafeteria biztosítását a dolgozóknak semmilyen törvény nem írja elő. Ez egy adható juttatás a társaság részéről, és az összeg sincs meghatározva, annak mértékét is a munkaadó dönti el. A Miskolc Holding Zrt.-nél és tagvállalatainál a cafeteria rendezését szolgáló igazgatósági előterjesztés előkészítése folyamatban van.”

A válaszukban azt állítják, hogy a hamarosan a közgyűlés elé kerülő költségvetési előterjesztésben közel kétmilliárd forintos hitelfelvétel szerepel, ebből 1,5 milliárdot a Diósgyőri vár felújításához kell felvennie a városnak. Ezenfelül 250 millió forintot is fel kell venni a Szentpéteri kapui temető fejlesztésére, az előző városvezetés ugyanis – szerintük – erről sem gondoskodott. A temető hamarosan betelik, bővítése szükségessé vált. Kilencvenmillió forintot a város bérlakásállományának felújítására szeretne igénybe venni az önkormányzat. Az előző városvezetés – szerintük – ugyanis hagyta, hogy ezek állapota romoljon, Veres Pál polgármester viszont bérlakásprogramot hirdetett, éppen azért, hogy a fiatalokat Miskolcon tartsa. Ezen program elindításához szükséges a lakásállomány felújítása. Hozzátették: Veres Pál szomorúan tapasztalta, hogy a miskolci Fidesz minden korábbi együttműködési szándékát sorra elutasítja. Minden héten azzal „lépnek fel”, hogy Miskolc csődközeli helyzetben van, ezzel a rémhírrel keltik a város rossz hírét.

FORRÁS: BOON.HU

FOTÓ: BOON.HU KOZMA ISTVÁN

 

Kapcsolódó cikkeink

FORRÁS: BOON.HU

KÉP: BOON.HU

Új vezetővel, aki egyben az új megválasztott rektor, és új modellben kezdte az augusztust az egyetem. Interjú: prof. dr. Horváth Zitával, a Miskolci Egyetem megválasztott rektorával.

Este 9 óra után érdemes cipőt húzni...

Sportoljunk-e rekkenő hőségben? Fister József, a Miskolci Jegesmedvék hokicsapatának sportmasszőre nyilatkozta a boon.hu-nak

Az év első babája Borsodban

Orgona Dzsesszika Kiara sietett megyénkben leghamarabb idén a világra: 0 óra 40 perckor, a Kazincbarcikai Kórházban született, 2 kilogramm 90 dekával, derült ki a megye valamennyi szülészetét körbetelefonálva - írj a a boon.hu.

2020. november 30., hétfő, András,Andor