Dr. Csiba Gábor: „az orvosi hivatás nem egyenértékű egy ügyintézői munkával”

Hatalmas feszültségeket generált szakmai körökben az orvosok nyugdíjkorhatárát is érintő decemberi kormányhatározat.  A betegellátást megnehezítő ún. kényszernyugdíjazásról szóló határozatot végül visszavonta, illetőleg szakmai egyeztetéseket követően némiképp módosította a kormány. A kormányhatározatról, az érdekegyeztető tárgyalásokon elért eredményekről beszélt stúdiónk vendége, dr. Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, valamint a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató főorvosa.

Az Irány televízió riportere elsőként arról kérdezte a főigazgatót, hogy mi az irányadó most a nyugdíjkorhatárt elért orvosok további szakmai munkájának tekintetében? „A decemberben megszületett kormányhatározat eredendően arról szólt, hogy a nyugdíjkorhatárt elérő dolgozóinkat nyugdíjba kell küldenünk - mondta Csiba Gábor, majd hozzátette; van azonban egy ún. egyedi mentesség kérési lehetőség. Nos, e körül zajlott a polémia”- mutatott rá a főigazgató.  Ez a határozat meglehetősen gyorsan életbe lépett, amin meglepődtek egyesek, megint másokból pedig indulatokat váltott ki. Riporteri kérdésre, miszerint egészségügyi vezetőként meglepte, megijesztette-e a hír? - amely bizony komoly változásokat eredményezhetett volna a megyei kórház életében is-, a főigazgató elmondta; „nyilvánvalóan intézményvezetőként tudatában voltam annak, hogy effajta határozat készül, ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy mi már december elején eljuttattuk a kifogásainkat ezzel kapcsolatosan. Ebben rámutattunk, hogy milyen következményei lehetnek eme lépésnek, azonban a törvényt megszavazták.” Csiba elmondta, hogy a koncepciót azért nem tartották jónak, mert az egészségügyben köztudottan humánerőforrás hiány van, nem pedig többlet. „Nagyon jelentős az orvoshiány, valamint általában az egészségügyi dolgozók hiánya, nem nélkülözhetjük a nyugdíjasainkat.” Mint ismeretes, hazánkban évek óta megállíthatatlan az orvosok elvándorlása, hiszen a gyógyítók túlhajszoltak, a végsőkig kimerültek, s mindezt tetőzi, hogy egyre nagyobb részük él létbizonytalanságban. Számos orvos elhagyja az országot, s miután a fiatalok és a középkorosztály tagjai hazánkban nem látják biztosítva megélhetésüket, így aztán maradtak - az ellátás egyfajta stabil bázisaként-, a nyugdíjas orvosok.  „Na, már most, ha ezt a korosztályt egyik napról a másikra elküldjük, akkor egyrészről nem lesz, aki dolgozzon helyettük, másrészt pedig nem lesz, aki tanítsa a kezdő orvosokat.” A kórházak működéséhez, a betegellátáshoz egyfajta minimum létszámra szükség van, azonban a nyugdíjas orvosaink nélkül ezt a minimum létszámot sem tudjuk teljesíteni”- szögezte le Csiba Gábor, majd így folytatta; világosan kell látni, hogy mindezzel az egészségügyi szolgáltatók működése, a betegellátás kerül veszélybe.”

 Nagyon fontos továbbá, a kormányhatározat eredendően úgy szólt, hogy akit felmentünk, annak meg is kell szüntetnünk a munkaviszonyát, s nem vehetünk fel senkit a helyére. Tehát ezzel az intézkedéssel nem álláshelyeket csinálunk a fiataloknak, hanem éppen ellenkezőleg; álláshelyeket szüntetünk meg- állítja Csiba.

Lehet –e tudni, hogy nagyjából hány orvost érintene mindez?   - kérdezte az Irány Televízió munkatársa. A főigazgató szerint számháború zajlik e tekintetben, hét és tízezer közötti a kormányhatározat által érintett nyugdíjas orvosok száma.  A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke rávilágított arra, a helyzetet tovább nehezíti, hogy jelen esetben az érdekképviseletek között sincsen összhang. Miképp elmondta;  „nyilván más a véleménye a Magyar Rezidens Szövetségnek, mint például a különféle szakszervezeteknek.”Ugyanakkor az egyeztető tárgyalásnak, ha eredményei nem is, részeredményei azért mégis születtek.” Eredménynek nevezte az elnök, hogy az említett kórháztörvényről újra gondolkodni kezdtek, illetőleg azt, hogy az egyeztetésnek köszönhetően ezen túl helyben tehetnek javaslatot a szakmai vezetők az egyedi mentességre vonatkozóan, amit aztán csomagban kidolgozva küldenek elbírálásra, a miniszterelnöki hivatalba.

 Megtudtuk azt is, hogy a megbeszélésre milyen igényekkel érkeztek az érdekképviseletek. „Az elérendő cél az volt, hogy a kormányhatározatot vonják vissza, másrészről, ha nem is kerül visszavonásra, de magára az egészségügyre ne vonatkozzon.”  A harmadik koncepció szerint- amit egyébiránt Csiba Gábor, mint a szövetség elnöke terjesztett elő-, a döntést halassza el a magyar kormány legalább két évvel, 2014 októberéig. Véleménye szerint ennyi idő szükségeltetik ahhoz, hogy hatástanulmányokkal alátámasztva, felelősen hozzon meg a kormány ilyen horderejű döntéseket. Csiba leszögezte; „felelős emberi erőforrás stratégiára, egyfajta humánerőforrás térképre van szüksége az egészségügynek, hiszen az orvosi hivatás nem egyenértékű egy ügyintézői munkával, azaz nem cserélhető le egyik napról a másikra egy 30-40 éves tapasztalattal rendelkező, hatalmas tudást felhalmozott szakember. Nyitottak vagyunk az egészségügyi reformokra, a korábbi kórháztörvény néven ismert elgondolásokat például kifejezetten jónak találta a szakma-emlékeztetett dr. Csiba a 2002-ben, az első Orbán-kormány idején, Mikola István egészségügyi minisztersége során, kórháztörvény néven ismertté vált törvényre. „Ezt le kell porolni, aktualizálni kell, hiszen kormányváltáskor a szocialisták első lépésben söpörték ki a végrehajtó törvények közül.”A lényeg, hogy - úgy az orvosaink, mint a betegek, és egyáltalán az egészségügy érdekében-, átgondolt törvények szülessenek"- szögezte le végezetül a szövetség elnöke.  

 

Kapcsolódó cikkeink

Dr. Csiba Gábor gyakorló orvos, a megyei kórház volt főigazgatója szerdán Budapestről Miskolc felé haladt az M3-as autópályán, elmondása szerint az 50. kilométer után észrevette, hogy feltorlódott a kocsisor.

 

Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója szeptember 15-ével még nem tér vissza a kórház élére - közölte Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI).

Dr. Csiba Gábort megerősítették

A kórház-igazgatói pályázatok csaknem harmada eredménytelenül zárult, 35-ből 11 kórház vezetői posztjára 30 napon belül új pályázatot írnak ki. Az az államtitkárság közleménye megerősítette: a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház élén továbbra is dr.

Óriási szerencséje volt szombaton délután annak a középkorú embernek akit a sors éppen dr. Csiba Gáborral a megyei kórház főigazgatójával hozott össze a sors.

2021. április 13., kedd, Ida