Együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és az Aluinvent Zrt.

A Miskolci Egyetem elkötelezett az innovatív KKV-kkel való együttműködés irányában. Az Aluinvent Zrt. fenn kívánja tartani kiemelkedő kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét és ebbe a Miskolci Egyetem releváns kutatási és szolgáltatási kapacitásait is bevonná. A Miskolci egyetemmel közösen a partnerek elkötelezettek a régió start-up ökoszisztémájának megteremtése irányában. Az együttműködési megállapodás tárgya, célja a kölcsönös előnyökön alapuló szakmai együttműködés formális kereteinek megteremtése. Így a K+F+I terén közös programok kezdeményezése, az egyetemi hallgatók gyakorlati képzési hátterének kialakításában, különös tekintettel a duális képzés kölcsönösen előnyös feltételeinek kialakítására
 
Az Aluinvent a megalakulás (2012) óta az alkalmazotti létszámot nyolc főről 18 főre növelte. A jövő év végére teljes kapacitással működő gyár három műszakban mintegy negyven embert foglalkoztat majd. A jelenlegi 18 fős alkalmazotti létszámból 11 fő diplomás és 8 fő a Miskolci Egyetemen végzett, a cég munkatársai közül 3 fő tudományos fokozattal rendelkezik, s közülük 1 fő szintén a Miskolci Egyetemen szerezte meg azt. 
 
 
Az Aluinvent célja, hogy itt, Borsodban a magyar alumínium ipar innovációs kompetencia centrumaként működjön. Ehhez szoros partneri kapcsolatra törekszik a Miskolci Egyetemmel is. 
 
Dr. Babcsán Norbert az Aluinvent Zrt. alelnöke és technológiai igazgatója, mérnök üzletember maga is büszke arra, hogy a Miskolci Egyetemen végzett egyben a Miskolci Egyetem címzetes egyetemi docense. Az elmúlt több mint két évtizedben kutatásait több mint húsz tudományos folyóiratban és könyvfejezetben publikálta. Öt évet töltött fémhabkutatásokkal Nyugat-Európa legnevesebb laboratóriumaiban. Nyolc fémhabokat érintő szabadalom feltalálója. Az elmúlt években mintegy 20 hallgató írta nála diplomamunkáját a Miskolci Egyetemről.  
 
A most aláírt együttműködési megállapodás további szoros szakmai együttműködést jelent az a partnerek számára nem csak az oktatás és a képzés területén, hanem a konkrét kutatási és fejlesztési elképzelések megvalósításában is. A Miskolci Egyetem az Aluinvent által művelt tudományterületeken szakmai szakértői támogatást nyújt az Aluinvent számára a felmerülő igények szerint és a kölcsönösség alapján, valamint nyílt szakértői együttműködést biztosít. 
 
Mint emlékezetes az Aluinvent Zrt. idén februárban avatta fel a Felsőzsolcai Ipari Parkban található 1000 t/éves kapacitású gyárát, ahol az ipari innovációs díjas környezetbarát alumínium hab építőipari paneleket gyártja. Az alumíniumhab egy olyan könnyű alumínium, ami úszik a vízen és a fához hasonlóan megmunkálható nem korrodálódik. Panelek formájában építőipari burkolatként, álmennyezetként, légkondicionáló falakként és dekoratív csempékként is használható. 
 
Az Aluinvent Zrt egy induló cég, amely nem a századik okostelefonos szoftvert vagy az ezeregyedik webes szolgáltatást fejleszti, hanem egy hungarikumnak tekinthető magyar ipari innovációt juttatott el a széles körű nemzetközi siker előszobájáig. 
 
Az alumínium hab gyártás terén a világ élvonalába tartozó cég a Miskolci Egyetemmel kötött együttműködésével a megszerzett tudást és kompetenciát a felsőfokú oktatásba integrálhatja és az egyetemmel együtt tovább fejlesztheti azt. 
 
 

Kapcsolódó cikkeink

Prof. Dr. Illés Béla

Március 6-án, szerdán tartott ülésén véleményezte a Miskolci Egyetem vezető testülete a rektori megbízás betöltésére benyújtott pályázatokat. A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény szerint 2013.

Elismerések a Miskolci Egyetem vezetőinek

A Miskolci Egyetem vezetőit,Illésné Kovács Máriát, a Bölcsészettudományi Kar dékánját, illetve Patkó Gyula rektort is kitüntették augusztus 20-a alkalmából.

Szeptember 6-án, pénteken kezdődik a beiratkozás a Szépkorúak Akadémiájára a Miskolci Egyetemen.

2020. július 11., szombat, Nóra,Lili