Élmezőnybe "irányítja" a Miskolci Egyetemet az új rektor

A Zenepalotában tartott sajtóreggelin a Miskolci Egyetem új felsővezetése tájékoztatott a jövőbeni céljairól. Borsod-Abaúj-Zemplén megye kiemelkedő intézményeként olyan fejlesztéseket terveznek, amellyel a jövő nemzedékét a legmagasabb szintre szeretnék kinevelni.

Az új rektor, Prof. Dr. Torma András elmondta, elsődleges célkitűzés, hogy az egyetem az ország vezető felsőoktatási intézményei közé kerüljön.

"A Miskolci Egyetemet 2020-ra Magyarország első hét vezető felsőoktatási intézménye közé kell tenni, amely nemzetközileg is ismert és elismert. A Miskolci Egyetem több, mint felsőoktatási intézmény: azt valljuk, hogy a Miskolci Egyetem egy szellemi kisugárzó központ, az észak-magyarországi régiónak a szellemi kisugárzó központja. A mi rendeltetésünk tehát a kultúrának az ápolása és közvetítése: nemcsak a hallgatóknak a szaktudományokkal való megismertetése, hanem az emberré formálása is. Hiszen a jövő vezetőit tartjuk a kezünkben, azt a több, mint tízezer hallgatót, akikből hitünk szerint a jövő vezetői lesznek" - tette hozzá a rektor.

Az egyetem és a külső iparvállalatok kapcsolata a hallgatók magasabb színvonalú képzéséhez, valamint a hosszú távú kutatási fejlesztési együttműködésekhez is szükséges.

"2005-ben létrejött a Miskolci Egyetemen, az országban első, nemzetközi vállalat által finanszírozott tanszék: a Robert Bosch Mechatronikai Tanszék működik az egyetemen. Ezt a Bosch finanszírozza és működteti, el is látja kutatásfejlesztési projektekkel. A hallgatók rengeteget profitálnak abból, hogy a legmagasabb színvonalú infrastruktrúra, eszközállomány áll rendelkezésükre, amivel gyakorlati képzést is lehet olyan színvonalasan folytatni ezen a tanszéken is, amivel ők közvetlenül be tudnak lépni majd a legmagasabb technológiát alkalmazó cégekhez" - mesélte Prof. Dr. Kékesi Tamás, a Miskolci Egyetem tudományos és nemzetközi rektorhelyettese.

A Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese, Dr. Horváth Zita elmondta, hogy Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye fejlődéséhez fontos a bölcsész- és társadalomtudományi képzés erősítése. A térség gazdasági és társadalmi problémáinak megoldásában ezeknek is fontos szerepe van.

"Ezeknek a működése, fenntartása az egyetem szempontjából is fontos: kevesebb hallgató is lenne az egyetemen, ha ezek a képzések veszélybe kerülnének. Emellett Észak-Kelet Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében olyan égető társadalmi, gazdasági problémák vannak, amelyek csak helyben képzett szakemberek segítségével orvosolhatók. Gondoljunk a munkanélküliségre, a hátrányos helyzetre; a szociális hátrányos helyzetből következnek kulturális hátrányok. Ezeket önmagában a műszaki tudományok nem tudják kezelni. Mielőtt bárkiből orvos, mérnök vagy cipész lesz - és nem sorolom el a létező foglalkozások összeségét -, előtte tizenkét évig a közoktatásban ül Miskolcon éppen úgy, mint más városban, más megyében. Azt, hogy milyen az a közoktatás, az befolyásolja, hogy milyen a pedagógusképzés és kik tanítanak az általános és középiskolákban. Csak helyben képzett szakemberek biztosíthatják az értelmiségi utánpótlást és én azt hiszem, hogy ez a régiónak elemi érdeke. Ha másként szeretnék fogalmazni: Miskolc városa, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, az észak-kelet magyarországi régió több lett a Miskolci Egyetem által, de jóval kevesebb lenne nélkülünk" - tette hozzá az általános rektorhelyettes.

A Miskolci Egyetem új vezetőinek egyik első feladata az intézményi akkreditáció előkészítése és lebonyolítása.

Kapcsolódó cikkeink

Félmilliárd forinttal járul hozzá öt magyarországi egyetem működéséhez három év alatt a Mol Nyrt.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Patkó Gyula a napokban az interneten napvilágot látott, a Miskolci Egyetem vezetőit komoly vádakkal illető írásokkal kapcsolatban.

Az átlátszóoktatás.kinja.com szerzői egyetemi forrásból úgy értesültek, hogy Balog Zoltán tegnap érvénytelenítette a Miskolci Egyetem szenátusi döntését.

2019. május 26., vasárnap, Fülöp,Evelin