Hajós Alfréd Terv - Az egyetemi sport szakmai programja 2013-2020

Az egyetemi-főiskolai sport fontosságát indokolja az a tény, hogy egy egészséges értelmiséggel rendelkező társadalom polgárai egészségesebbek és sikeresebbek, hiszen a felsőoktatásból kikerülő fiatalok később döntéshozóként, véleményformálóként jelentősen befolyásolják a társadalom szemléletmódját. Így jelentős hatást gyakorolnak polgártársaik életmódjára, sporthoz, egészséges életmódhoz való viszonyukra.
A módosított Sporttörvény és az új Nemzeti felsőoktatási törvény az egyetemi sport feladatait és felelősségét a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a felsőoktatási intézmények, a koordinációt a 2012-ben megújult Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) hatáskörébe rendeli. Ezen felhatalmazásnak megfelelően a MEFS elkészítette az egyetemi sport 2013-2020 időszakra vonatkozó szakmai programtervét, a Hajós Alfréd Tervet, melyet a MOB-on keresztül terjeszt a sportpolitikáért felelős miniszter elé, a felsőoktatási intézményeken pedig közvetlenül mutat be és vitat meg.
A Hajós Alfréd Terv a nemzetközi- és hazai felsőoktatási versenysport, a felnövekvő generációk életminőségét jelentősen befolyásoló szabadidősport és a rekreációs célú sportoltatás területén jelöli ki a teendőket.
A) A versenysport területén a MEFS kiemelt céljai az Universiadékon és egyetemi világversenyeken való eredményes részvétel feltételeinek biztosítása, magyar rendezésű egyetemi világversenyek szervezése, a magyar egyetemi bajnokságok színvonalának és népszerűségének növelése, és a versenysportolók továbbtanulását segítő kettős életpálya modell létrehozása.
A Hajós Alfréd Terv felveti egy 2019-es vagy 2021-es Nyári Universiade megpályázását.

B) A szabadidősport területén javasolt fejlesztések:
• az egyetemi sport koordináláshoz szükséges felsőoktatási Sportiroda-hálózat kialakítása,
• javaslat az önálló hallgatói sportnormatíva bevezetésére,
• egy országos szintű, a Hallgató Önkormányzatok Országos Konferenciájával közösen szervezett egyetemi sport- és egészséges életmód népszerűsítő kampány, a SportPont Program indítása,
• az általános testnevelés rendszerének megújítása a felsőoktatásban,
• a fogyatékkal élő hallgatók sportoltatásának biztosítása.
C) Az egyetemi sport-infrastruktúra fejlesztését a Hajós Alfréd Terv hosszú távú célként jelöli ki. ― A Terv keretében még 2013-ban elkészül a felsőoktatási sportingatlan kataszter, ami világosan bemutatja a lehetőségeket és hiányosságokat. ― Budapesten első sikerként könyvelhetjük el, hogy kormányhatározat született az újbudai felsőoktatási sportkomplexum, a Tüskecsarnok befejezéséről és 2014-es megnyitásáról.
A Hajós Alfréd Terv megvalósításához nemzeti szintű összefogásra van szükség. A MEFS szakmai partnerként számít a kormányzati és önkormányzati szervekre, a sportági szakszövetségekre, valamint a sporttudományi és sportszakmai szervezetekre. A szakmai programterv sikeres megvalósítása a MEFS tagszervezetei, a felsőoktatási intézmények és sportegyesületeik közös munkáján fog alapulni.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Államosítja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az egyetemek úgynevezett PPP-konstrukcióban, vagyis magánbefektetők bevonásával elkészült ingatlanjait - írja a Magyar Nemzet.A jövő évi költségvetésben 5,3 milliárd forintot különítettek el az...

MTI Fotó Marjai János

Csütörtök este nyilvánosak lesznek az egyetemi ponthatárok, a felsőoktatásba felvételizők idén is a megszokott elektronikus csatornákon értesülhetnek eredményeikről, de a koronavírus-járvány miatt a Pont Ott Parti 2020-ban elmarad.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Magyarország Miniszterelnöke megbízásából rektori megbízási okiratot, Magyarország Köztársasági Elnöke megbízásából egyetemi tanári kinevezésről szóló okiratokat adott át Budapesten, 2013. október 8-án.

Több munkacsoportban, széles szakértői bázisra támaszkodva kezdődött el a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak tervezéséhez kapcsolódó ágazati stratégiák és hatástanulmányok kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban és a tárca háttérintézményeiben – jelentette be V...

2020. november 30., hétfő, András,Andor