Miskolc-Kassa: Szövetkeztek az egyetemek

Országhatárokon átnyúló egyetemi szövetséget hozott létre a Miskolci Egyetem, valamint két kassai felsőoktatási intézmény, melyet az egyetemek rektorai hétfőn aláírásukkal meg is pecsételtek. A hazai felsőoktatásban eddig példa nélküli együttműködés fő célja a közös tudáscentrum kialakítása, valamint az európai oktatási, kutatási térséghez történő mielőbbi csatlakozás. A három intézmény vezetői, oktatói és hallgatói tudásalapú bázist kívánnak megteremteni, mely a tudományos kutatás területén folyó együttműködésen alapul. A Miskolci Egyetem hosszú évek óta ápol szoros együttműködést a Kassai Műszaki Egyetemmel és a Šafárik Egyetemmel, azok képzési profiljuknak megfelelően elsősorban a mérnöki, az egészségtudományok, a jogtudományok és a bölcsészettudományok területén. A jelenlegi együttműködést közös konferenciák, pályázatok, oktató- és hallgatócserék jellemzik.

A hétfőn aláírt szerződés lehetőséget teremt majd a közös oktatási tevékenységek kialakítására, közös kutatói munkahelyek létrehozására, a kutatások elősegítésére, közös projektek indítására, tanfolyamok szervezésére, az oktatói és hallgatói mobilitás fokozására, valamint közös adatbázis kifejlesztésére.
Magasabb szinten

Az együttműködés aláírásával egybekötött sajtótájékoztatón Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora hangsúlyozta: a szövetség legfőbb célja, hogy az intézmények közötti szoros szakmai kapcsolatot magasabb szintre emelje. Rámutatott: a műszaki karok között már több évtizedes együttműködés működik, amit például az is bizonyít, hogy Stipta István, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese könyvét a Šafárik Egyetemen tankönyvként használják, a miskolci Egészségügyi Karon pedig a kassai professzorok is oktatják a magyar hallgatókat.

Anton Čižmár, a Kassai Műszaki Egyetem rektora úgy fogalmazott, számára az a legfontosabb az egyetemi szövetség megkötésében, hogy ez által lehetőség nyílik a régiók és a városok közötti kapcsolatteremtésre is. És ez nem csupán tudományos, műszaki együttműködés lesz, hanem a kultúrák is közelebb kerülnek egymáshoz. Rámutatott: a jövőben lehetőség nyílik arra, hogy a miskolci hallgatók a kassai egyetem építőművészeti karán szerezzenek ismereteket.
Új fejezet kezdődik

Ladislav Mirossay, a Šafárik Egyetem rektora pedig úgy fogalmazott: a szövetség létrehozásával új fejezet kezdődik az egyetemek közti együttműködésben.

Juraj Sinay, a Kassai Műszaki Egyetem volt rektora, jelenleg rektorhelyettese mindehhez hozzátette: különleges szövetség köttetett az intézmények között, hiszen olyan Európában élünk, amely nagy hangsúlyt fektet a régiók közötti együttműködésre. Hozzátette: a Miskolci Egyetem Szlovákia két legjobb egyetemével kötött most szövetséget.(boon.hu)

Kapcsolódó cikkeink

Együttműködési megállapodást kötött Kassa és Miskolc – a felvidéki város lesz ugyanis 2013-ban Európa Kulturális fővárosa. A tervek szerint a borsodi megyeszékhely is bekapcsolódik a programokba. Lesznek közös színházi előadások és kiállítások.

Kassa - Miskolc - amerikaifociban is

A borsodi amerikaifoci első számú reprezentánsa egy "határokon átívelő" Steelersszel vág neki a szezonnak. a Miskolc Steelers a szlovákiai Kassa csapatával együtt áll pályára.

Kassa a világ legimpozánsabb városai között

A világ tíz legimpozánsabb városa közé sorolta Kassát az amerikai Matador Network utazással és kultúrával foglalkozó internetes portál.

 

Határokon átnyúló projektek és programok megvalósítására, regionális és gazdasági együttműködésre fókuszál egyebek mellett a Via Carpatia Korlátolt Felelősségű Európai Együttműködési Csoportosulás - az erről szóló egyezményt szerdán írta alá Kassán Borsod-Abaúj-Zemplén és...

2019. december 7., szombat, Ambrus