Miskolcon veszik majd fel a 112-es segélyhívásokat

Hárommilliárd forintból Miskolcon épül ki a 112-es telefonszámon hívható országos segélyhívó egyik bázisa, amely csaknem ötszáz embernek ad majd munkát - jelentette be Kriza Ákos (archív fotó), a borsodi megyeszékhely fideszes polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján. Miskolcon kívül Szombathelyen épül ki hasonló segélyhívó központ.
Miskolcon az egykori honvédségi bázison alakítják ki az informatikai központot, amelynek alkalmazottjai fogadják a 112-es számon bejövő hívásokat. Az új rendszernek köszönhetően a katasztrófavédelmet, a tűzoltóságot, a rendőrséget és a mentőket érhetik el mindazok, akik a 112-es hívószámot tárcsázzák.

A tervek szerint idővel kivezetik a jelenlegi 104-es, 105-ös, 107-es számokat, helyüket is a 112 veszi át. A szám ingyenesen hívható.

Kriza Ákos elmondta: a kormány döntésének megfelelően digitális technológiával ellátott központi rendszer épül ki, amelyben eldől, hogy az adott baleset vagy más haváriaesemény milyen egységet érint, kiket, milyen erővel kell mozgósítani.

Megfogalmazása szerint Miskolcon az egyik legfontosabb cél a munkahelyteremtés, ugyanakkor az is fontos, hogy a miskolci bázis üzembe helyezése után a jelenleginél sokkal gyorsabb lehet a segítségnyújtás. A miskolci központ várhatóan a jövő év első felétől működik.

Kapcsolódó cikkeink

A kép illusztráció

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség egy 31 éves férfival szemben.

 

 Afganisztánban is veszik a magyar használt autót

Nagy az érdeklődés a magyarországi használt autók iránt, az olcsóbbakat a szerb kereskedők viszik, a drágább, fiatal járműveket a németek - írja elemzésében a Weltauto.

Már nem titok Szabadkán és egész Szerbiában, hogy visszaélések vannak az egyszerűsített honosítási eljárással, a magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatban.

2021. március 6., szombat, Leonóra,Inez