PestiSrácok: A szivárványkoalíció csak a szájkaratéhoz ért a miskolci Fidesz-KDNP szóvivője szerint

 FORRÁS: PestiSrácok. SZERZŐ: Juhári Andrea

 

Országszerte óriási kereslet mutatkozik a maszkok iránt – ezt a szemfülesebb önkormányzatok igyekeznek kiaknázni és helyi termékekkel látják el a lakosságot és intézményeiket. A baloldali összeborulás által vezetett Miskolcon viszont csak szép szavakat kapnak az ügyeletes óvodák és orvosi rendelők segítség helyett. Az óvónők emiatt már nyilvános bejegyzésekben panaszkodnak a közösségi oldalakon. A helyi Fidesz-KDNP által életre hívott civil összefogás ugyanakkor tisztító- és fertőtlenítőszerekkel, kesztyűkkel, maszkokkal látja el az önkormányzathoz tartozó egységeket.

A borsodi megyeszékhelyen működő járványkórházban jelenleg egy koronavírussal fertőzött beteget látnak el, aki jó általános állapotnak örvend; a legutóbbi tesztje már negatív lett, és remélhetőleg hamarosan egészségesen távozhat az intézményből. Az önkormányzat honlapján közölt adatok szerint negyvenhat külföldről hazatért személy van hatósági karanténban. A koronavírus terjedését szolgáló óvintézkedéseket szemmel láthatóan betartja a lakosság. Apadt a tömegközlekedési eszközökön az utazóközönség száma, már a játszótereket is lezárták, jóval kevesebben vannak a boltokban, közterületeken, mint a veszélyhelyzet előtti időkben. Magányosan közlekednek a járókelők, nincs csoportosulás, a magán munkaközvetítők előtt viszont rengetegen várakoznak. Az idős emberek ellátása ugyan önkormányzati feladat, de a legnagyobb közösségi oldalon kibontakozó széleskörű társadalmi összefogás eredményeként rengeteg jó szándékú civil ott segít, ahol tud korosabb vagy beteg embertársainak. A közgyűlésben ellenzéki helyzetbe szorult helyi Fidesz-KDNP a veszélyhelyzetre való tekintettel igyekszik kerülni a pártpolitikát és jelentős civil erőket mozgat meg. Online közösséget építenek, amelynek tagjai összekapaszkodtak a virtuális térben és karitatív akciók sorát hajtják végre a való életben is. Hollósy András, a miskolci Fidesz-KDNP szóvivője arról számolt be portálunknak, hogy a járványhelyzetben nemcsak saját és szeretteik egészségét igyekeznek megóvni az emberek, hanem a megélhetésüket is: akadnak olyan szülők szép számmal, akik mindössze két hét táppénzre vagy fizetett szabadságra tudtak otthon maradni, ezért várhatóan egyre többen fogják igénybe venni az ügyeletes bölcsődék és óvodák szolgáltatásait. Az óvónők a legnépszerűbb közösségi oldalon már nyilvánosan hívják fel a figyelmet arra, hogy semmilyen segítséget nem kapnak a miskolci városvezetéstől.

PestiSrácok.hu

"A várost vezető szivárványkoalíció zseniális kommunikációt folytat, de nem lépnek a tettek mezejére. Jövő héttől várhatóan jóval nagyobb számú gyermekre fognak vigyázni intézményi keretek között, mert a szülők munkát vállalnak, ám az óvodai dolgozók ehhez a felelősségteljes feladathoz szép szavakon kívül semmilyen támogatást nem kapnak. Még a különböző higiéniai termékeket, tisztítószereket, védőfelszereléseket is maguknak kell beszerezni, teljesen elengedte a kezüket az önkormányzat. Nem az óvónők és dadusok dolga lenne mindez, hanem a fenntartó önkormányzaté" – szögezte le Hollósy András, aki egy civil társasággal karöltve eddig több száz maszkot, gumikesztyűt és jelentős mennyiségű fertőtlenítőszert juttatott több ügyeletes intézménybe. A szóvivő azt is kifejtette: hazánkban számos önkormányzat gyárt vagy készített maszkokat, részben azért, mert ezek viselése növeli az emberek szubjektív biztonságérzetét, másrészt pedig a megbízott személyek vagy varrodák bevételre tehetnek szert és ebben a nehéz gazdasági helyzetben minden megmentett munkahely kincs.

"Az egész világon hiánycikk most a védőfelszerelés: ezt a hatalmas keresletet már számos település felismerte, így egyre többen varrnak a lakosság számára maszkokat. Nem értem, Miskolc miért nem támaszkodik a helyi erőforrásokra, hiszen a helyi rövidáru-üzletek, szabóságok, csökkent üzemmódban működő varrodák ki vannak éhezve a megrendelésekre. Az aprócska települések életrevalóbbak, pedig egy ilyen nagy megyei jogú városban sokkal több a kapacitás" – érvelt Hollósy.

Összefogtak a miskolciakkal

A miskolci intézményeknek átadott védőfelszereléseket egyébként a mindössze 1500 lelkes kistelepülés, Sajókeresztúr önkormányzata készíti. A három rétegű, jó minőségű, mosható, vasalható arckendőkre óriási az igény, de nem élnek vissza ezzel: megfizethető áron kínálják portékáikat. Bár a szakemberek beszámolóiból kiderül, hogy komoly védőfelszerelésre leginkább azoknak van szüksége, akik a frontvonalban harcolnak és ki vannak téve a fertőzésveszélynek, az átlagembert pedig nem a maszk, hanem a kontaktuskerülés, a tudatosság és a megfelelő higiéniai szabályok és óvintézkedések betartása védheti meg leginkább a koronavírustól, mégis divat maszkot hordani – és a szemfülesebb önkormányzatok ki is aknázzák a friss trendet.

"Félretettük a pártérdekeket, összefogtunk a miskolciakkal, rengeteg tisztító- és fertőtlenítőszert, kesztyűket, maszkokat vittünk a koronavírus elleni harcban magukra hagyott intézményekbe. Egyetlen átadáson sem villantottunk Fidesz-logót és politikai szimbólumokat; most nemzeti összefogásra vágynak az emberek. A segítőink között vannak jobb- és baloldali világnézetűek is. Kicsit lehangol, hogy a szivárványkoalíció csak szóvirágokat osztogat és szájkaratézik cselekedetek helyett. Már annak is örülünk, hogy jelentős késlekedéssel ugyan, de legalább felkeresték az időseket, hajléktalanokat ellátó intézeteket, és a legfrissebb bejelentésük szerint Miskolc is kész maszkokat készíteni; mi ezt támogatjuk, és bízunk benne, hogy nemcsak közlemények fognak  születni, hanem végre tesznek is valamit" – hangsúlyozta Hollósy.

A Fidesz-KDNP szóvivője arról is beszámolt, hogy a közösségi oldalakon becsmérlő és gyűlöletkeltő megjegyzéseket tesznek a helyi baloldal aktivistái és prominensei a jótékony akcióikról.

"Önkormányzati feladatokat láttunk el olyan lokálpatriótákkal, akik saját zsebükbe nyúlnak, és nem sajnálnak sem időt, sem pénzt. Sajnálom, hogy a szivárványkoalíció internetes aktivistái és néhány képviselőjük még az adakozásról beszámoló posztok alatt is gyűlöletkeltő és megosztó megjegyzéseket tettek; sajnos nincsenek azon a mentális szinten, hogy átéljék az összefogás erejét" – tette hozzá Hollósy András, aki civil csapatával már a miskolci gyógyszertárak előtt sorakozó embereknek is osztja a Sajókeresztúron készült maszkokat.

FORRÁS: PestiSrácok. SZERZŐ: Juhári Andrea

Kép: PestiSrácok.hu

Kapcsolódó cikkeink

Miskolci KDNP: adjon magyarázatot Káli a városvezetést érintő ügyekre

Magyarázatot vár a miskolci KDNP és a város Fidesz-KDNP-s polgármesterjelöltje Káli Sándor jelenlegi szocialista polgármester, több a városvezetést érintő ügyben.

Végleges a Fidesz-KDNP egyéni képviselőjelöltjeinek névsora

A Fidesz Országos Választmánya mai ülésén véglegesítette a 2014-es országgyűlési képviselő választáson Fidesz-KDNP támogatással induló 106 egyéni választókerületi jelöltjének névsorát.

A városvezetés járványkezelését is kifogásolva Miskolc csődközeli helyzetéről beszélt a borsodi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón szerdán a közgyűlési Fidesz- és KDNP-frakció szóvivője.

Országjárásra indulnak a Fidesz-KDNP politikusai

Országjárásra indulnak hétfőtől a Fidesz-KDNP politikusai: az áprilisi országgyűlési választásig hátralévő 28 napban több mint háromszáz eseményen, választási gyűlésen, lakossági fórumon vesznek részt - közölte a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója...

2020. október 25., vasárnap, Blanka,Bianka