Pörzsölni és köpülni is megtanulhatunk Miskolcon a Baráthegyi Kincsestárban

Írta: itv , - Frissítve: 2nd February, 2018 - 7:33am

Téma: 

Pörzsölhetünk, őrölhetünk, köpülhetünk és süthetünk is akár a Baráthegyi Kincsestárban Miskolcon, ahol elfelejtett népi mesterségeket mutatnak be mostantól egy interaktív tárlaton. A hely nemcsak régi szerszámok, hanem hagyományőrző játékok és kézműves technikák tudásmegőrzője is – hangzott el az M1 délelőtti műsorában.

 

Az „Élő Kalendárium – Baráthegyi Kincsestár” programot a Szimbiózis Alapítvány, a Földművelésügyi Minisztérium, a Hungarikum Bizottság a Miskolc Megyei Jogú Város támogatásával valósította meg, melynek keretében a Diósgyőri Játszóvárban és környezetében egy Interaktív Népi Kézműves Tárház került kialakításra.

A régi vidéki élet során használt tárgyak bemutatása mellet több komplex folyamatot is ki lehet próbálni. A magtárból vékában vett búzát szőtt zsákban talyigán el lehet tolni a magtisztítóig, utána a malomban kézi erővel meg lehet őrölni, a százéves teknőben pedig össze lehet gyúrni, dagasztani, majd a kemencében cipókat sütni belőle.

Lehet kézi tekerős masinával odapörzsölni, vagy fél óra alatt saját kötelet verni, lábhajtású faesztergán fakupát készíteni, papírt meríteni, gyertyát önteni, vagy mézesbábos ütőfával huszárt, tükrös szívet, babát vagy országcímert sütni, a kecskéből fejt tejből pedig sajtot készíteni és vajat köpülni, a bátrabbak pedig kézi hajtású pörkölővel lángot is vethetnek.

 

Az átadó ünnepségen köszöntőt mondott V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára és Kriza Ákos Miskolc polgármestere.

Kapcsolódó cikkeink