A szerzetesi hivatások napját ünnepelték Miskolc-Avason

Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án a megszentelt élet napja megünneplésére gyűltek össze az Egri Főegyházmegye területén működő szerzetesek a Miskolc Avas-déli Isteni Ige-templomban. A hívekkel együtt végzett közös zsolozsmát követően Palánki Ferenc segédpüspök főcelebrálásával került sor a szentmisére és a gyertyák megáldására.

 

Szentbeszédében a főpásztor kiemelte: ezen az ünnepen Urunk templomban való bemutatására emlékezünk. Ezt a misztériumot imádkozzuk a rózsafüzérben is: „akit te Szent Szűz a templomban bemutattál”. Mária teljesítette a törvényt, amely számára az Istennel való kapcsolatot jelentette. A Szűzanya az elsőszámú példakép a szerzetesek számára – hangsúlyozta az egri segédpüspök. Emlékeztetett arra is, hogy minden szerzetesi hivatás kezdetén ott van az a pont, amikor Isten megérintette a szívét, és megtette az első lépést a közösség felé.

Jézus egész élete áldozati lét. A szerzetes élete is folyamatos áldozat. Nem önmagát valósítja meg, hanem Isten akaratát. Hisszük, hogy Isten a meghívónk arra az életállapotra, amelyben vagyunk – mondta Palánki Ferenc püspök. Utalt Simeon és Anna magatartására, akik mindig a templomban voltak, hogy egyszer találkozzanak az Üdvözítővel. Legyen a szerzetes élete is egy mindennapi odaadott élet, amely jelzi, hogy találkozni akar az Istennel. Hétköznapi találkozásaink is ünneppé válhatnak. Előbb van a kegyelem, utána az elvárás, az erkölcs. Így a regula már nem teher, hanem Isten ajándékozó jóságának jele – hangzott el a homíliában.

A szentmise végén két tanúságtétel is elhangzott a szerzetesi életről – olvasható Szarvas István beszámolójában a Magyar Kurír katolikus hírportálon.

 

Kapcsolódó cikkeink

Kigyulladt egy kétszintes lakóház Miskolcon, az Avas városrészben – szerencsére senki nem sérült meg, a lakók sem voltak otthon. A tetőtér és a ház tetőszerkezete viszont teljesen leégett.

Razziát tartott csütörtökön délután az Avason a polgármesteri hivatal a rendőrséggel és társhatóságokkal együttműködve.

A szőlő és borkultúra több évszázadon keresztül összeforrt Miskolc mindennapjaival. A Miskolczi bor fogalom volt és a megélhetés fontos részét jelentette a XIX. század végéig, a filoszéra vészig. Az Avas hegy évszázadokig, mint a város raktára és rejtekhelye szerepelt.

A kép illusztráció
 
2013. február és november között négy alkalommal próbált kirabolni kis boltokat egy fiatalkorú vádlott és éppen 18 éves társa, de csak két alkalommal jártak sikerrel.
 
2019. május 26., vasárnap, Fülöp,Evelin