Terrorvédelmi anyagot fejlesztett ki az Aluinvent Zrt.

Világunkat egyre jobban átszövi a terrorizmus. Az erőszak sajnos életünk állandó tényezőjévé vált és ki tudja még, mi vár ránk a jövőben, hol robban ki a világban újabb válsággóc, melynek szerves részét képezi a brutalitás.

 

A terrorizmus ugyanolyan gyorsan alkalmazkodik a fejlődő világhoz, mint bármely más terület és bár nincs ellene teljes körű védelem, de nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a kockázatok csökkentésére. Az Aluinvent a védelmi ipar területét tekintve is kiemelkedő fejlesztéseken dolgozik. A cég nemzetközi szabadalmakkal védett terméke az alumínium hab (ALUHAB), eddig már több iparágban bizonyított. 

 

Készülhet belőle űripari alkatrész, építőipari burkolóelem, könnyű autóalkatrész, ütközőelem, bútor, hangszigetelő kerítés stb. A kimagasló piaci igényeknek megfelelően cégünk jelenleg egy 1000 t/éves kapacitású üzemet épít. Az ALUHAB számos pozitív tulajdonsága közül kiemelkedik a nagy energiaelnyelő képessége. 

 

Az Aluinvent most kidolgozott egy olyan alumíniumhabot, amely elnyeli a robbanási energiát, megvédve a védtelen embereket és a nagy értékű infrastruktúrát.  Az energiaelnyelő tulajdonságának köszönhetően a védelmi iparban nélkülözhetetlen és egyedülálló szerepe lehet az új terméknek. A kutatók szerint, ha a jövőben a betonépületeket ALUHAB-al vonnánk be, az elnyelhetné az esetleges robbanások lökéshullámait, így az épületek nem sérülnének.

 

Ezt bizonyítja a cég által létrehozott robbanásvédelmi panel prototípus, melyet természetesen nemcsak a kiemelt védelmi létesítmények borítására (bankok, stadionok, nagykövetségek, stb.) lehetne alkalmazni, hanem például tömegközlekedési és páncélozott személyvédelmi járművek robbanásvédelmére is. A cég jelenleg golyó és repeszálló ALUHAB magú szendvicsanyagok fejlesztésén dolgozik – mondta a cég alelnöke és technológiai igazgatója, Dr. Babcsán Norbert. Elmondta azt is, hogy a gyártóüzem a Norvég Finanszírozási Mechanizmus Zöld ipari innováció (HU09) program "Innovatív világszínvonalú környezetbarát alumíniumhab termék gyártása és újrahasznosítási technológiájának fejlesztése" című projekt keretében valósul meg (azonosítószám: HU09-0075-A2-2013). A Norvég Alapok 369 781 208 forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a projekt megvalósításához.

 

Kapcsolódó cikkeink

Az ALUINVENT a világpiacra tör - Felsőzsolcán elkezdődött az ALUHAB paneleket gyártó üzem építése. Az Aluinvent Zrt. megkezdte kísérleti üzemében az ÉMI által minősített építőipari paneljeinek gyártását. A Felsőzsolcai Ipari Parkban működő Aluinvent Zrt.

Együttműködési megállapodást kötött az Aluinvent  és az Európai Űrügynökség

A Miskolc mellett a Felsőzsolcai Ipari Parkban anyagtechnológiai fejlesztő- és gyártóközpontot üzemeltető Aluinvent Zrt. hosszú távú szerződést kötött az Európai Űrügynökséggel (ESA).

BorsodOnline

Személyi sérüléses közlekedési baleset történt a 26-os számú főúton kedden reggel Sajószentpéternél.

2019. december 10., kedd, Judit