Újabb súlyos tízmilliókat bukhat el Miskolc

SZERZŐ: BORSODI ATTILA

FORRÁS: MAGYAR NEMZET

Ha nem biztosítják az önrészt, a város elveszítheti a vis maior támogatást.

Több száz család élete kerülhet veszélybe Miskolcon, ha a borsodi megyeszékhely nem biztosítja a Belügyminisztériumtól decemberben elnyert csaknem kilencvenmillió forintos vis maior támogatáshoz szükséges harmincszázalékos önrészt, ami több mint 38 millió forint – erről nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Gazdusné Pankucsi Katalin, annak a körzetnek az egyéni önkormányzati képviselője, ahol 2019-ben a természeti csapás volt.

Mint arról a sajtó beszámolt, tavaly június 21-én felhőszakadás csapott le a Miskolchoz tartozó Berekaljára és Bükkszentlászlóra. Több utcát le kellett zárnia a katasztrófavédelemnek, az özönvízszerű eső nagy károkat okozott a településrészeken. A Szent László-patak kilépett a medréből, sok házba befolyt a víz, több útszakasz és egy támfal is megrongálódott. Kriza Ákos (Fidesz–KDNP), Miskolc akkori első embere azonnal közleményt adott ki, amelyben kiemelte: a súlyos károk helyreállításához biztosítják a forrásokat. Az önkormányzat vis maior támogatást is igényelt a munkálatokhoz, a Belügyminisztérium helyt adott a kérelemnek, és decemberben – már a balliberális Veres Pál polgármestersége idején – meg is ítélt több részletben, csaknem kilencvenmillió forintot Miskolcnak.

 

Gazdusné Pankucsi Katalin azonban attól tart, hogy ettől a pénztől végül elesik az önkormányzat, és ennek hiányában nem végzik el a szükséges védekezési munkálatokat. Hozzátette: ha így lesz, akkor az érintett településrészen lakó emberek vagyona vagy akár élete is veszélybe kerülhet egy esetleges újabb áradáskor vagy rendkívüli időjárási helyzetben.

Hollósy András, a miskolci Fidesz–KDNP-frakció szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta: a körzet képviselőjének aggodalmait erősíti, hogy a több mint 38 millió forintos tétel nem szerepel az idei költségvetésben. – Sajnálatos, hogy emiatt sok száz miskolci lakos mindennapjai kerülhetnek veszélybe, miközben sok esetben saját maguknak kitalált, zsíros állásokkal és pozíciókkal tömik tele az elvtársaikat. Arra is van pénz, hogy magánparkolókat építsenek és szóvivőt nevezzenek ki a Vadaspark élére, oda, ahol ilyen pozíció korábban még sohasem volt – hangsúlyozta lapunknak Hollósy András. Hozzátette: egyre nagyobb tehetetlenség jellemzi a jelenlegi városvezetést. Rámutatott arra: nem elég, hogy a koronavírus-járvány idején képtelenek voltak megoldani a zsúfolt tömegközlekedést, nincs pénz az illegális szemét elszállítására és elbuktak egy, a diósgyőri vár fejlesztésére elnyert 1,5 milliárd forintos uniós támogatást, most közvetlenül egy városrésznyi ember lét- és vagyonbiztonságát teszik kockára.

A miskolci önkormányzatnak az üggyel kapcsolatban elküldtük a kérdéseinket, de egyelőre nem kaptunk választ. Amint a válasz megérkezik, cikkünket frissítjük.

SZERZŐ: BORSODI ATTILA

FORRÁS: MAGYAR NEMZET

Kapcsolódó cikkeink

Pacher Péter egy történelemkönyvnek számít, ha a borsodi rallyversenyekről beszélünk.

Dr. Kriza Ákos (Miskolc polgármestere) a Miskolc Steelers mezében a zsolcai lelátón Dr. Tóth Lajos Felsőzsolca polgármesterével. A meccset a Tata Mustangs nyerte. A végeredmény Miskolc Steelers - Tata Mustangs 14-21.

Néhány hét múlva befejeződik a Miskolc Bolt kialakítása.

Fogadónapot tart Miskolc rendőrkapitánya

Dr. Bogyay Ferenc r. ezredes, Miskolc rendőrkapitánya fogadónapot tart a lakosság részére.
Időpont:
2014. február 19. (szerda) 09.00-12.00 óráig
Helyszín:
Miskolci Rendőrkapitányság, Miskolc, Fábián kapu 4. sz.

2020. augusztus 3., hétfő, Hermina