Újabb száz évig „futhat” a lillafüredi kisvonat

Több mint hárommilliárd forintot fordítanak a kisvasút felújítására.

 

Várhatóan 2020. november 14-én a LÁÉV megalakulásának századik évfordulóján fogják átadni a kormányzati forrásból korhűen korszerűsített pályát és szerelvényeket. Ezeket a vonatokat eredetileg erdészeti feladatokra használták, csak később, a XX. század második felében nyert teret a turisztikai funkció.

 
Erdei turizmus
 

– 2010-től markáns szemléletváltás következett be az országban, melynek eredményeként fellendült az erdei turizmus is, de annak érdekében, hogy hazánk igazi húzóágazata legyen a turisztika, folyamatosan fejlesztünk. Néhány év alatt harmincnyolc kilátó épült és több tornyot megerősítettek, rengeteg erdei szálláshely újult meg és hamarosan kerékpár­út köti össze Egert és Miskolcot – hangsúlyozta Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a Miskolc-Lillafüreden tartott keddi sajtótájékoztatón.

 Ádám János

Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár azt emelte ki: „A Lillafüredi, Királyréti, Kemencei és Gyöngyösi Állami Erdei Vasutak rekonstrukciója összesen 6,045 milliárd forintból valósul meg.”

 

 Ádám János

Hazánk kisvasúthálózata elöregedett, felújítás híján öt éven belül be kellene zárni őket balesetveszély miatt. A lillafüredi vasút a legnépszerűbb, az évi 240 ezer fős forgalma a MÁV több fővonalának utasszámát lekörözi.

– A közbeszerzési eljárás után a tervek szerint szakaszokban indulhat a felújítás és várhatóan nem áll le a működés, a pályák kétharmadát használhatják a kirándulók a másfél éves építkezés ideje alatt is – tette hozzá az Észak­erdő Zrt. vezérigazgatója, Zay Adorján. – Jó esély van rá, hogy a program második ütemében a pálházi pályát is megerősítik.

Nagy öröm

 

– Nagy öröm számomra, hogy ilyen jó hírt jelenthetünk be. Képviselőként és lokálpatriótaként is a Bükk szerelmese vagyok, gyakran kirándulok itt a fiaimmal, és remélem, hamarosan a bánkúti sípálya megújulásáról is hírt adhatunk – tette hozzá Csöbör Katalin országgyűlési képvi­selő.

 Ádám János

Szeretik az emberek

 

Napjainkban a kisvasút a legnépszerűbb környezetkímélő tömegközlekedési eszköz és igen vonzó turisztikai attrakció.

Miskolcon például a Mikulás vonat minden évben rengeteg gyermeknek, családnak kínál felhőtlen kikapcsolódási lehetőséget.

-boon.hu-

 

 

Kapcsolódó cikkeink

Népszerű volt a country kisvonat

Rendhagyó pünkösdi zenés, táncos vonatozásra hívott minden érdeklődőt az ÉSZAKERDŐ Zrt. Pálházi Állami Erdei Vasútja. Az ebből az alkalomból indított különvonat négy kocsiból állt. Minden korosztály képviseltette magát, összességében közel százan utaztak a szerelvényen.

Először találtak bizonyítékot brit kutatók állatkísérletekben arra, hogy a rendszeres intenzív mozgás életre keltheti az alvó állapotban lévő őssejteket, amelyek segítségével a szívroham miatt károsodott szöveteket helyettesítő új szívizom fejlődhet ki.

EPA/Patrick Seeger

Súlyos hiba, hogy az Európai Unió tagállamainak nem sikerült egységes álláspontra jutniuk Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megnyitásáról – jelentették ki az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön tartott vita keretében...

2021. január 22., péntek, Vince,Artúr