Újra "10-es honvéd hét"!

Idén decemberben éppen 100 éve annak, hogy megrendezték a 10-es honvédek legnagyobb jótékonysági rendezvénysorozatát, a "10-es honvéd hetet". A Herman Ottó Múzeum Történeti Tárának munkatársai most egy olyan programsorozat álmodtak meg, amely bemutatja a Nagy Háborúnak egy eddig szinte ismeretlen oldalát, és összegezik az elmúlt években folytatott tudományos kutatások eredményeit is. 

1917 őszén széleskörű összefogás mellett zajlottak a ”10-es honvéd hét” előkészületei. November hónapban lázasan folyt mind a programok szervezése, mind a kiállításon bemutatni kívánt tárgyak gyűjtése, csoportosítása és feldolgozása. Az ezred újságjában külön is felkérték mindazokat, akik az „1914–1917 közötti években az ezred kötelékében harctéri szolgálatot teljesítettek, hogy emlékeiket, magánygyűjteményeiket – ... – bocsássák a hadikiállítás rendelkezésére.” 

A Herman Ottó Múzeum ezt szeretné megismételni most, örömmel vesznek minden, a korszakból származó tárgyat és dokumentumot. A felajánlásokból összegyűlt anyagot időszaki kiállítás keretében szeretnék majd bemutatni.

 

Forrás: www.hermuz.hu

 

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Kovács Tamás

A magyar rendőrök munkája tisztelet érdemel, hisz az elmúlt években két fronton is helytálltak: védték a határokat és fenntartották a közrendet.

Nem opció, hogy ne szülessen megállapodás az Európai Unió következő, 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó költségvetéséről (multi-annual financial framework, MFF) az e heti rendkívüli uniós csúcson, de a tagállamok mind határozottan ragaszkodnak álláspontjaikhoz, és...

 A hét közepén érkezhet újabb kiadós havazás

Vasárnap és a jövő hét első felében elsősorban csak gyenge havazásra kell számítani, de szerdától már intenzívebb csapadék jöhet.

Az alpolgármester fiára támadtak a gadnai romák, miután egy asszony elhíresztelte, hogy skinhead-ek vannak a borsodi faluban – írja a Szon.hu.

2019. június 21., péntek, Alajos,Leila