Újraindul a mészhidrátgyártás a miskolci cementgyárban

Írta: itv , - Frissítve: 26th May, 2017 - 12:31pm

Téma: 

A Hejőcsabai Cementgyár újraindításának részeként mától megkezdődik a termelés a megújított mészhidrát gyártó üzemben. A gyár a hazai építő-, élelmiszer- és vegyiparnak, valamint környezetvédelmi szolgáltatóknak biztosít alapanyagot. Az üzem évi 40 ezer tonna mészhidrát előállítására alkalmas. Közvetlenül a gyártásban 16, a kapcsoló tevékenységekhez további 40 munkavállalónak biztosít munkát.

A kormány a 393/2014. (XII.31.) Korm. rendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruháznak minősítette a cementgyár újraindítását. A hidrát gyártás az egyik első lépése a gyár újraindításának.

A most átadott beruházás részeként modernizálták a technológiához tartozó épületeket és gépsorokat, ennek köszönhetően az üzem megfelel a legszigorúbb hazai és egyúttal európai uniós környezetvédelmi előírásoknak. A mészhidrát fontos alapanyaga az építőiparnak (nemesvakolat készítés, szárazhabarcs gyártás), de használják a gumigyártásban, a mezőgazdaságban valamint a szennyvíztisztításban, talajjavításban is.

A hejőcsabai gyár területén az elmúlt két és fél évben nemcsak a mészhidrátgyártás feltételeit teremtették meg, hanem a teljes cementgyártás újraindításához szükséges felújítások jelentős részét is elvégezték. A mészhidrát gyártáshoz szükséges hatósági engedélyek a HCM 1890 Kft. birtokában vannak.

Az üzemet Csöbör Katalin, Miskolc országgyűlési képviselője és Kálmán János tulajdonos-ügyvezető adta át pénteken.

Forrás: hirado.hu, HCM 1890 Kft.

Kapcsolódó cikkeink