2022 May 20 Friday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Több hónapos határvédelemre készül a lengyel hadsereg

Forrás: hirado.hu Kép: hirado.hu

Hónapokra, remélhetőleg nem évekre kell felkészülnünk – fogalmazott Mariusz Blaszczak lengyel honvédelmi miniszter azt követően, hogy újabb támadások érték a lengyel határzónát. A politikus megerősítette, hogy brit katonák is felderítést végeznek a lengyel határzónában.

Lengyelország biztonságban van, a határon szolgálatok őrködnek (a határőrség, a rendőrség és a lengyel hadsereg), akik bátor emberek és nagyszerűen végzik a munkájukat – fogalmazott Mariusz Blaszczak honvédelmi miniszter a lengyel közszolgálati rádiónak adott szerdai nyilatkozatában.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy hibrid támadással állunk szemben, tegnap nagyon komoly helyzet volt, minden forgatókönyvet mérlegelünk”

– így összegezte a helyzetet, tájékoztatva arról is, hogy Kuźnica átkelőnél a forgalmat felfüggesztették.

„Fel kell készülnünk arra, hogy a határon kialakult helyzet nem fog gyorsan megoldódni, hónapokra, remélhetőleg nem évekre kell felkészülnünk”

– idézte a politikust a wpolityce.pl című lengyel konzervatív híroldal.

Elmondta: az elmúlt éjszaka nem volt békés, kisebb csoportok más helyeken is megpróbáltak áttörni a határon, de a támadások intenzitása kisebb volt, mint amit a kuźnicai átkelőnél tapasztaltak. Blaszczak hozzátette: „A támadás módszere ugyanaz.”

A védelmi miniszter szerint „a Lukasenka-rezsim által támogatott migránsok” próbálnak behatolni lengyel területre; úgy véli, sok az agresszió, amely szerinte „csak azért létezik, mert a Kreml is támogatja, tehát nehéz helyzettel állunk szemben”. A határ ellenőrzésével kapcsolatos nemzetközi relációkat tekintve azt hangoztatta: „Kapcsolatban állunk a szövetségesekkel, a NATO főtitkára nyilatkozatot adott ki, hogy a brit csapatok felderítést végeznek.”

Hidvéghi Balázs a BBC-nek: Elutasítjuk a szankciós csomagot, ugyanis túlmegy azon a határon, amelyet mi meghúztunk.