2021 December 03 Friday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Jövő héten indul az oltási akcióhét

Forrás: MTI Kép: MTI Fotó Balázs Attila

A kormány döntése értelmében oltási akcióhetet tartanak jövő hétfőtől vasárnapig – közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

György István azt mondta,

az összes kórházban, 101 intézményben várják azokat, akik meg akarják kapni a koronavírus elleni vakcinát. Nem kell sem időpontot foglalni, sem előzetesen regisztrálni – hangsúlyozta, hozzátéve: a lényeg, hogy minél többen részt vegyenek az akcióban.

Első, második és harmadik oltásokat is adnak – jelezte az államtitkár. Kiemelte:

fontosnak tartják az átoltottság növelését, mivel a delta variáns rendkívül agresszíven fertőz. Biztatják azokat, akik még nem kapták meg a vakcinát, hogy éljenek az akcióhét adta lehetőséggel.

György István fontosnak nevezte a harmadik oltás felvételét, mert míg a vírus korábbi variációja ellen nyolc-tíz hónapig is védettséget biztosított a vakcina, a delta variáns esetében már négy-hat hónap után jelentősen csökken az immunválasz.

A kórházakban reggel hét órától este hétig várják a jelentkezőket, akiknek beleegyezési nyilatkozatot kell kitölteniük.

Természetesen nem csupán az oltási akcióhéten lehet megkapni a vakcinát, az időpontfoglaló előtte és utána is nyitva van – hangsúlyozta az államtitkár. Minden kórházi oltóhelyen vannak foglalható dátumok, és a háziorvosokkal is fel lehet venni a kapcsolatot.

Nagyon fontos, hogy „az oltakozási hajlandóságot még tovább tudjuk növelni annak érdekében, hogy a negyedik hullámot is le tudjuk törni“ – fogalmazott György István.

A koronavirus.gov.hu oldalon megtalálható a kórházi oltóhelyek listája.

Egyes megyékben szakrendelőkben is immunizálnak az akcióhéten, ezekben az oltásra nyitva álló időtartam eltérhet a kórházi, reggel héttől este hétig húzódó sávtól. A kormányzati portálon erről is lehet majd tájékozódni - hangsúlyozta az államtitkár.

Az adócsökkentések mellett újabb béremelések lesznek január elsejétől. Ötödével nő a bölcsődei és a szociális ágazatban dolgozók fizetése, emelésre számíthatnak az orvosok, az ápolók és a tanárok is, de a gazdasági szektorban is növekedést várnak.