2022 August 19 Friday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Egyre többen dolgoznak hazánkban, októberben nőtt a foglalkoztatottság

Forrás: hirado.hu, M1 Kép: MTI Fotó Czeglédi Zsolt

Nőtt a foglalkoztatottság októberben, 4 millió 688 ezer munkavállalót tartottak számon, 86 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. Tehát a hazai elsődleges munkaerőpiacon nőtt a foglalkoztatottság, míg a külföldön dolgozók száma csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az állástalanok száma 189 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt – hangzott el az M1 Híradójában.

„Mindig kritikus kérdés, hogy a külföldön dolgozó magyar állampolgárok száma hogyan alakul, nos itt is azt tudom mondani, hogy 14 500 fővel kevesebben dolgoznak külföldön, vagyis ők hazatértek, a magyar munkaerőpiacon helyezkedtek el” – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A közfoglalkoztatottak száma folyamatosan csökken, de talán a legfontosabb, ami az augusztus-októberi időszakra jellemző, hogy a foglalkoztatási ráta rekordmagasságú, 73,8 százalék – tette hozzá az államtitkár.

Majd kiemelte, hogy az EU viszonylatában ez az 5. legalacsonyabb. Ez pedig a kormányzati intézkedéseknek köszönhető: a munkahelyek megőrzése, munkahelyek teremtése, adókedvezmények, fejlesztések és konkrét munkaerőpiaci programok is segítik az előrehaladást.

Újabb kistelepülési könyvtár újult meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Gesztelyben.