2022 May 20 Friday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Szijjártó Péter: Felelősen nem támogatható Brüsszel olajembargós terve

Forrás: hirado.hu Kép: MTI Fotó Rosta Tibor

A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalára feltöltött videójában beszélt a brüsszeli szankciós csomagról és hazánk ellátásbiztonságáról.

Szijjártó Péter videójában elmondta: Brüsszel hatodik szankciós csomagja orosz és belarusz cégeket és személyeket, illetve termékeket is érint. Ezek hatékonyságáról ugyan lehet vitatkozni, de együtt lehet velük élni.

Ugyanakkor ez a csomag az Európába irányuló orosz kőolajszállítások betiltásáról is rendelkezik. Ez hazánk tekintetében a jövő év végét jelentheti. Magyarország energiaellátása jelenleg biztosított, de a szankciós csomag hazánk energiabiztonságát teljesen lerombolná.

Ezen szankciós csomag nyomán a hazai gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése lehetetlenné válna.

A miniszter hangsúlyozta, hogy ez nem politikai akarat vagy szándék kérdése, hanem egyszerűen fizikai, földrajzi és infrastrukturális valóság. Magyarország Oroszországtól tud importálni és orosz kőolajat tud feldolgozni.

Magyarország ezért ebben a formában nem támogatja ezt a szankciós csomagot. Csak akkor, amennyiben a kőolajszállítások nyomán hazánk energiabiztonsága továbbra is fennáll, akkor áll módunkban támogatni a csomagot – jelentette ki Szijjártó Péter.

„Ez a csomag ebben a formájában felelősen nem támogatható”

– fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Hidvéghi Balázs a BBC-nek: Elutasítjuk a szankciós csomagot, ugyanis túlmegy azon a határon, amelyet mi meghúztunk.