2023 June 06 Tuesday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Orbán Viktor: A magyar érdek a béke, és ezt senki kedvéért nem áldozzuk föl

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió Kép: MTI Fotó

Az orosz–ukrán háborúról és az annak kapcsán elfoglalt magyar álláspontról is beszélt a miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjúban. Orbán Viktor szerint ilyen helyzetben nem oldalt, hanem álláspontot kell választani, a mi álláspontunk pedig a béke.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: „Minden országnak megvannak a saját történelmi tapasztalatai. Ez itt egy háború. Nekünk vannak háborús tapasztalataink, ezért az elején tisztázni kell, hogy ki áll háborúban kivel, és nekünk mi ehhez a viszonyunk.

A magyar fölfogás szerint ez egy orosz–ukrán háború.”

A kormányfő szerint ennek a háborúnak nem szabadott volna elkezdődnie. Annak oka, hogy mégis elkezdődött az az, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát. Nem szabad összemosni a szemben álló felek helyzetét, de világossá kell tenni, hogy

„ez nem a mi háborúnk. Ez nem Magyarország háborúja”.

Ha kitör egy háború, amiben mi nem vagyunk érintettek, akkor azt kell tisztáznunk, hogy mi a viszonyunk hozzá. Vannak olyan országok, amelyek ilyenkor oldalt választanak, de a miniszterelnök fölfogása, hogy

„nem oldalt kell választani, hanem álláspontot kell választani”.

Meg kell határozni, hogy mi a magyar érdek és egyben erkölcsileg is helyes, és ezt az álláspontot kell képviselni, nekünk pedig van ilyen álláspontunk.

„A mi álláspontunk a béke. Mi nem egyik vagy másik háborúzó fél oldalán állunk, mi a béke oldalán állunk”,

és minden lépés, amit a magyar kormány tesz, az azt a célt szolgálja, hogy minél hamarabb legyen tűzszünet, és kezdődjenek el a béketárgyalások. Felidézte: a béke érdekében ment a háború kitörése előtt Moszkvába, ahol a francia elnök és a német kancellár sem járt sikerrel.

„De nem kell föladni a béke álláspontját, szerintem ezért kell harcolni, ezért kell küzdeni, hogy a béke álláspontja érvényesüljön, és Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia.

Én nem vagyok hajlandó, megmondom egyenesen, sem amerikai, sem német, sem semmilyen más európai ország, még a legjobb barátaink érdekeit sem követni és azonosítani a magyar érdekkel akkor, ha az a magyar érdekkel ellentétes.

Inkább egyenesen megmondjuk, hogy mi nem így gondolkodunk, nem ezt akarjuk, mi ebből a háborúból ki akarunk maradni” – jelentette ki Orbán Viktor.

Magyarország ugyanakkor történetének valaha volt legnagyobb humanitárius segítségét nyújtja. Közölte: az egész magyar társadalom megmozdult, „a magyarok zárójelbe tették azt, hogy hogyan bántak az ukránok a magyarokkal a megelőző években, mert most a szenvedő embert látjuk”.

A fegyverszállítással távolodunk a békétől, nem közeledünk ahhoz,

„aki fegyvert szállít, bajt hoz a saját fejére is, különösen, ha a háborúban álló ország szomszédja”

– értékelt.

A miniszterelnök rámutatott: „Kárpátalja lőtávolságon belülre került”, mert valaki, aki nem mi vagyunk, szállított vagy szállítani készült fegyvereket, és az oroszok azokat a közlekedési csomópontokat, ahol az ilyen átrakodás, szállítás történik, ki fogják lőni.

Aki most Ukrajnába fegyvert szállít, az Ukrajnát lőtávolságba teszi és az ott élő embereket célponttá teszi. Magyarország ennek az ellenkezőjét szeretné tenni, Kárpátalja pedig különösen fontos számunkra.

„Fontos, hogy Kárpátalját ne rombolják le, Kárpátalján ne legyenek emberáldozatok, és a háború lehetőleg távol maradjon a határainktól”

– zárta gondolatmenetét Orbán Viktor.

Elvis rekordkísérlet kezdődött a Miskolci Egyetemen.