2023 March 26 Sunday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Csődcunamira és súlyos recesszióra számítanak az energiaembargók bevezetésével a német bankok

Forrás: hirado.hu Kép: EPA/Ronald Wittek

Veszélyben az energiaellátás, magas az infláció, összeomlanak az ellátási láncok, ráadásul súlyos gazdasági visszaesés következhet be, ha életbe lépteti az EU az orosz földgázra, nyersolajra és szénre az embargót – nyilatkozta Németország egyik vezető bankjának vezetője.

Csődcunami sújthatja Németországot, Európa termelési központját, mivel az ukrajnai háború és az orosz energiahordozók lehetséges szankciója a nyugati országok részéről, valamint a vállalkozásokat is ellehetetlenítő energiaár-emelkedések miatt egyre nagyobb a stagfláció, azaz a magas és tartós inflációnak a munkanélküliség emelkedésével és gazdasági recesszióval együtt járó kockázata – jelentette ki a napokban Manfred Knof, a német Commerzbank vezérigazgatója.

„Németország energiaellátása veszélyben van, az ellátási láncok összeomlanak, magas az infláció”

– idézi a Handelsblatt című német lap a nyugati-európai ország külkereskedelmének mintegy egyharmadát bonyolító pénzintézet vezetőjét.

Knof szerint hazájában súlyos gazdasági visszaesés következhet be, ha az orosz fosszilis tüzelőanyagokra, a földgázra, nyersolajra és szénre életbe léptetik az embargót.

A Bundesbank április végén arra figyelmeztetett, hogy egy súlyos válságforgatókönyv esetén a német reál GDP 2021-hez képest közel két százalékkal esne vissza, miközben az inflációs ráta tartósan és jelentősen magasabb lenne a Brüsszel által szorgalmazott energiaembargók tényleges bevezetése után. A nyugat-európai államok egyelőre nem találtak megnyugtató alternatív megoldást az orosz energia kiváltására, miközben a tilalom az orosz szénre a tervek szerint már augusztusban hatályba léphet.

Knof kifejtette, hogy a magas nyersanyagárak és az ellátási láncok gyengélkedése Németország külkereskedelmének közel egyharmadát érinti, a fosszilis tüzelőanyag-függőség egyik formájának felváltása egy másikkal pedig máris gazdasági zavarokat okozott, ami megbéníthatja a német vállalkozásokat.

„Ne áltassuk magunkat: a növekvő fizetésképtelenséggel valószínűleg a bankok kockázati céltartalékai is megemelkednek Németországban” – mondta a vezérigazgató, hozzáfűzve, hogy a német gazdaságba vetett bizalom gyorsan csökkent, mivel az ipari termelés a vártnál nagyobb mértékben esett márciusban, az euróövezetben pedig az infláció májusban rekordmagas, 7,5 százalékos szintet ért el. A német gazdaság jelenlegi mutatóival kapcsolatban Stefan Hartung, a Bosch német mérnöki és technológiai óriásvállalat vezérigazgatója sem köntörfalazott a CNBC-nek pénteken adott nyilatkozatában.

Nagy recesszió van készülőben – fogalmazott.

A ZeroHedge amerikai konzervatív portál szerint az orosz energiaimport embargója sokkolná  és rövid időn belül szétzilálná a német gazdaságot. „Csak idő kérdése, hogy a gazdasági összeomlástól tartva Németország fellázadjon Brüsszel döntése ellen” – írják.

Potápi Árpád János: Ma első és legfontosabb álmunk a béke.