2024 February 21 Wednesday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Gulyás Gergely: Januártól jöhet a 200 ezres minimálbér

Forrás: hirado.hu, M1 Kép: MTI Fotó Balogh Zoltán

A keddi kormányülésen a járványhelyzet aktuális állását vizsgálták.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a negyedik és az azt követő hullámok el fognak térni a mögöttünk hagyott eddig járványhullámoktól, ugyanis az oltás olyan eszköz, amelytől a  védettség egyértelműen sokszorosára nő.

Ha az oltás működik, akkor Magyarország is működni fog. A kormány nem kívánja a lezárások politikáját fojtani, igaz az idősek veszélyezettsége most is nagy, ezért kifejezetten a 60 év felettieknek javasolják a harmadik oltást. Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb és legszabadabb országa – jelentette ki.

A napi adatokat ismertetve elmondta, 816 222-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 30 114-re, a gyógyultaké 779 250-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 6858. Kórházban 307 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormány a veszélyhelyzet meghosszabbítását kéri január elsejéig – jelentette be.

Korábban már az alapvető alkotmányos jogok gyakorlását korlátozó szabályokat feloldottuk, tehát ma a veszélyhelyzet meghosszabbítása.

Semmilyen szabadságbeli korlátot nem jelent, többek között tüntetni is lehet, azt is látjuk, hogy ezeket a jogokat ma Magyarországon nem csupán lehet gyakorolni, hanem gyakorolják is és ez így van rendjén. Ugyanakkor a kormánynak az akcióképességre, a gyors reagálási képességre az ezt követő időszakban is szükség lesz.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy nem lesznek olyan magasok a számok. Hatmillió honfitársunk már be van oltva, ami jó jel. De továbbra is azt kérik, hogy aki még nem oltakozott tegye meg, illetve a 60 éven felüliek igényeljék a harmadik emlékeztető oltást is.

Zajlanak a tárgyalások a munkáltatókkal az oltások kötelezővé tételéről bizonyos ágazatokban, de konkrét döntés erről nincsen. Nem kizárt, hogy a védettségi igazolvány szerepe a jövőben nőhet - tette hozzá.

Bőven van elegendő oltóanyag,

  • Pfizerből és Modernából 3,3 millió,
  • AstraZenecából 1,5 millió,
  • Sinopharmból több mint 2 millió vakcina áll rendelkezésre.

A 12 év alattiaknak ajánlott Pfizer oltásokból rendelni fog Magyarország.

A kormány értékelte a pápalátogatást is. Köszönetet mondtak a mintegy 20 ezer embernek, akik segítették, hogy az Eucharisztikus Kongresszus megvalósuljon.

A nemzeti konzultáció válaszadóinak 94 százaléka kiállt a 200 ezres minimálbér mellett.

A minimálbér emeléséről jelenleg is tárgyalnak. Szeretnék, ha január elsejére elérni a 200 ezer forintot.

Nagy eredmény lenne, ha sikerülne elérni a 200 ezer forintot. Ha sikerül elérni, akkor több lesz januártól itthon a minimálbér, mint Gyurcsány alatt az átlagbér – mutatott rá.

A szakmunkások minimálbér emelése is szóba került. Ha emelkedik a minimálbér, akkor emelkedik a garantált bérminimum is – mondta.

A kormány kész ezért akár költségvetési áldozatot is hozni – tette hozzá.

Személyesen kell jelentkezni, ha valaki szeretne bent maradni a hitelmoratóriumban október 31-ig.

Bizakodásra adnak okot a harmadik negyedéves gazdasági adatok.

Ma 4,704 millióan dolgoznak, soha ennyi aktív munkavállaló nem volt még itthon, ezért a kabinet reméli, hogy az 5,5 százalékos növekedés meglesz.

Kérdésre válaszolva elmondta, a baloldal szégyene, hogy jelenleg is Gyurcsány Ferenc vezeti a baloldalt, miután 2010-ben csődbe vitte az országot.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, a The New York Times hibásan közölt cikke miatt, amelyben azt írták a pápa nem Budapesten, hanem Bukaresten volt is jól mutatja, hogy hiteltelen azaz állításuk mely szerint a kormány és Ferenc pápa között feszültség lett volna.

Biztos, hogy az egyetemen jogellenes volt Karácsony munkavállalása, és a főpolgármester még büszke a jogsértésre.

Azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki pártok akár feles többséggel is megváltoztatnának kétharmados törvényeket úgy reagált, hogy az ellenzéki jelöltek úgy keresik Gyurcsány Ferenc kegyeit, hogy a lehető legképtelenebb állításokat fogalmazzák meg.

Korrupt politikusoktól nem hiteles a korrupció üldözése – reagált Cseh Katalin botrányára Gulyás Gergely.

Két éve van Karácsony Gergely a főváros élén, azóta tapasztalható, hogy Budapest több kerületében alig láthatóak a közterületfelügyeletesek az utcán, és felszámolták a polgárőrséget is. Mindez felbátorítja a bűnözőket, romlik a közbiztonság.

Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, aki Budapesten él, meg tudja ítélni, hogy két év alatt mi változott: szemét, dugók és újra nagyszámú hajléktalanok – mutatott rá.

Én is úgy gondolom, hogy egy főpolgármesternek – bár használhatja ugródeszkának is a főpolgármesteri hivatalt –, de ha közben a feladatát ellátná és főváros nem lenne rosszabb állapotban, mint korábban volt, akkor mindannyian boldogabbak lennénk.

Nagy István: Brüsszel nem kockáztathatja az élelmiszer-biztonságot.