2023 March 26 Sunday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Szijjártó Péter: Minél előbb véget kell érnie az ukrajnai háborúnak

Forrás: MTI Kép: hirado.hu

A háború mérhetetlen szenvedést hozott Ukrajnára és egész Európára, a fegyveres konfliktusnak ezért mielőbb véget kell érnie, a magyar kormány ezt az álláspontot fogja képviselni az ENSZ közgyűlésén is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda éjjel Budapesten, mielőtt útnak indult New Yorkba.

A tárcavezető arról számolt be, hogy a rendkívüli ülést azért hívta össze a világszervezet, mert pénteken lesz egy éve annak, hogy kitört a háború Ukrajnában.

Az a háború, amelyről egy éve még nem gondoltuk, hogy ennyire hosszú és ennyire brutális lesz. Az a háború, amely mérhetetlen szenvedést hozott Ukrajnába és ide Európába is” – jelentette ki.

Az a háború, amelyért Magyarország és a magyar emberek már eddig is rendkívül magas árat fizettek. És itt nemcsak arra gondolok, hogy az infláció, az energiaárak, az élelmiszerárak az egekbe emelkedtek, hanem arra is, hogy az ukránok mellett nagyon sok magyar halt meg” – tette hozzá.

Szijjártó Péter leszögezte: mi nem akarjuk azt, hogy további emberek essenek ezen háború áldozatául, nem akarjuk azt, hogy még több ember haljon meg, hanem azt akarjuk, hogy ez a háború azonnal érjen véget, legyen minél előbb tűzszünet, legyenek minél előbb béketárgyalások, mert az emberéleteket csak így lehet megmenteni.

Ez egy olyan háború, amelyben nincsen győztes, csak vesztesek vannak, és hogy minél kisebb veszteségekkel meg lehessen úszni ezt a háborút, ennek a háborúnak véget kell vetni minél előbb. Ezt az álláspontot fogom képviselni holnap, illetve ma New Yorkban is – hangsúlyozta.

Potápi Árpád János: Ma első és legfontosabb álmunk a béke.