2024 April 12 Friday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Novák Katalin: Minden erőfeszítésünket a béke megteremtésére kell összpontosítani

Forrás: hirado.hu, M1 Kép: MTI Fotó

A béke a legfontosabb cél – szögezte le Novák Katalin köztársasági elnök Varsóban, ahol a Kelet-európai NATO-tagállamok tartottak csúcstalálkozót. A fő téma az orosz–ukrán háború volt, az eseményen részt vett Joe Biden amerikai elnök is.

Barátként üdvözölte egymást a magyar elnök és a lengyel kormányfő. Novák Katalint elsőként Mateusz Morawiecki fogadta Varsóban. A magyar államfő a Bukaresti Kilencek nevű kezdeményezés csúcsértekezletére érkezett a lengyel fővárosba.

A varsói csúcstalálkozó előtt egy régi baráttal, Mateusz Morawieckivel találkoztam. A lengyel–magyar barátság nemcsak egy történelmi szlogen, hanem jelenidejű valóság. Bízunk benne, hogy a háborúnak mihamarabb vége lesz, de abban biztosak vagyunk, hogy a lengyel–magyar barátság örökké tart” – fogalmazott közösségi oldalán az államfő.

A találkozón az orosz–ukrán háborúról, a gazdasági kihívásokról, az energiaválságról és az inflációról is beszélt a két politikus. Mateusz Morawiecki azt mondta: örül, hogy magyar barátaik megértik a közeljövőben ránk váró fenyegetések nagyságát.

Novák Katalin ezután Konrad Krajewski lengyel bíborossal találkozott, majd az 1981-ben elhunyt Stefan Wyszynski lengyel bíboros sírjánál rótta le tiszteletét.

Délután az elnöki palotában elkezdődött a csúcstalálkozó. A bejáratnál a vendégeket a lengyel, a román és a szlovák köztársasági elnökök fogadták. A Bukaresti Kilencek együttműködést térségünk két legnagyobb állama, Románia és Lengyelország kezdeményezte még 2015-ben, ehhez csatlakozott aztán a régió hét további állama: Bulgária, Szlovákia, Csehország, Litvánia, Lettország, Észtország, valamint Magyarország is. A Balti-tengertől a Fekete-tengerig húzódó sáv országait tömörítő kezdeményezést a Krím és Kelet-Ukrajna 2014-es, orosz megszállása hívta életre.

A NATO kelet-európai tagállamainak vezetői megvitatták az Ukrajnának nyújtandó újabb támogatásokat.

Különös jelentőségű a mai csúcstalálkozó. Szinte pontosan annak az eseménynek az évfordulóján találkozunk, amely örökre megváltoztatta Európa történelmét, és amely hatással van a világ biztonsági helyzetére” – mondta a házigazda, Andrzej Duda lengyel elnök.

Az amerikai elnök méltatta a Bukaresti Kilencek kezdeményezését.

Mint a NATO keleti szárnya, ti vagytok a kollektív védelmünk frontvonalai. És mindenkinél jobban tudjátok, mi forog kockán ebben a konfliktusban, nemcsak Ukrajnában, hanem a demokráciák szabadságában Európa-szerte és szerte a világon” – mondta Joe Biden.

Novák Katalin zárt ajtók mögötti felszólalásában Magyarország három prioritásáról beszélt Ukrajnával kapcsolatban: stabilitás és biztonság, béke, felújítás és a kisebbségek védelme.  Az államfő leszögezte: régiónk közelmúltbeli történelme arra hívja fel a figyelmet, hogy erőfeszítésünket a béke megteremtésére és megőrzésére kell összpontosítani.

Az új otthonfelújítási korszerűsítési program júniusban indulhat.