2024 June 15 Saturday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Országszerte készülnek az egyházmegyék Ferenc pápa látogatására

Forrás: hirado.hu, M1 Kép: AP

Országszerte készülnek az egyházmegyék Ferenc pápa április végi, háromnapos magyarországi látogatására. Egy zalaegerszegi egyházi gimnáziumban még a létszámot is bővíteni kellett, akkora volt a diákok körében az érdeklődés az április 29-ei ifjúsági találkozóra. Budapesten, a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban is készülnek már a pápa érkezésére. Ott több száz rászoruló előtt mond majd beszédet a katolikus egyházfő.

Ennél nagyobb meglepetés még nem volt az életemben, és azóta is egyfolytában ezen pörög az agyam” – meghatottan, felfokozott hangulatban mesélt az újszentiváni Krabót Bertalan arról, hogy tanúságot tehet Ferenc pápa előtt április 29-én az ifjúsági találkozón. Három diák köszöntheti a szentatyát, köztük ő is, akit családja mellett osztálytársai is támogatnak a megtisztelő felkérésben.

Nagyon támogatók, amikor ezt elmondtam nekik, kivert a veríték. Elgyengültek a végtagjaim, látszott rajtam a stressz, és mondták, hogy ez egy óriási lehetőség, ezzel élni kell, és hogy nagyon örüljek neki, nagyon-nagyon jó dolog” – fejtette ki.

De nem Bertalan az egyetlen, aki találkozhat személyesen a pápával. A szegedi piarista gimnáziumból mintegy harminc fiatal jelentkezett a pápalátogatás programjára.

Egy fiatal életében, hogy tud találkozni akár egy ifjúsági találkozón keresztül a szentatyával, azután ez az egész életében el fogja kísérni” – mondta Jusztinné Nedelkovics Aliz, a Dugonics András Piarista Gimnázium igazgatója.

Csak az ifjúsági találkozóra több mint 20 helyszínről százötvenen már regisztráltak a Szeged-Csanádi Egyházmegyéből. A háromnapos pápalátogatásra hetek óta készülnek a plébániák és az ifjúsági közösségek.

Több mint tizenöt plébániáról indulnak csoportok akár busszal vagy vonattal egyéni szervezésben, és nagyon-nagyon sok család szervezi úgy a hétvégéjét, hogy már szombaton fölutazik családlátogatással egybekötve, vasárnap pedig részt vesz az ünnepi szentmisén” – magyarázta Serfőző Levente, Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási helynöke.

Hetek óta izgatottan készülnek a diákok és a pedagógusok a szentatyával való találkozásra az egyik zalaegerszegi egyházi iskolában is. Őry Hunor szerencsésnek mondhatja magát. A gimnazista fiú hamarosan személyesen is találkozik Ferenc pápával.

Egy leírhatatlan élményről van szó. Találkozni az egyház fejével felemelő, és az ember úgy érzi, hogy nagyon közel állhat így Istenhez

– fogalmazott.

Az intézményből két busz is indul. A létszámot kibővítve most több mint száz gyereknek van lehetősége arra, hogy részt vegyen a szombati ifjúsági találkozón.

Ez különleges a diákjaink számára is, hiszen szinte senki nem találkozott még személyesen vele, és ez egy tényleg életre szóló élmény. Próbáltuk is őket így meghívni erre a találkozóra. Körülbelül száztízen fogunk menni, a gimnáziumnak nagyjából az egyharmada” – mondta Kürnyek Róbert, a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium iskolalelkésze.

De nem csak a vidéki egyházmegyék készülnek a pápával való találkozásra. A budapesti Rózsák téri templom is kiemelt helyszíne lesz a pápalátogatásnak. A katolikus egyházfő ott több száz rászorulóval, köztük menekültekkel is találkozik majd.

Ferenc pápára, mint pápára kiemelt emberként tudunk gondolni, és odafordulni hozzá, aki Krisztust szeretné közvetíteni az emberek számára. És

talán a rászorulóknak még inkább szükségük van erre a találkozásra, hogy meglássák Istennek az emberi arcát, amelyet Ferenc pápa szeretne az emberek felé elvinni”

– hangsúlyozta Kampfmüller Sándor, az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébánia kormányzója.

Ferenc pápa háromnapos látogatásának első napján találkozik majd Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is. A szentatya látogatásának csúcspontja április 30-án, a Kossuth téren fél 10-kor kezdődő szentmise lesz, amelyre több tízezer embert várnak. A programokról részletesen is lehet olvasni a pápa látogatásának hivatalos honlapján: a Ferenc2023.hu oldalon.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Szeptembertől 9500 magyar fiatal vesz részt a Honvéd Kadét Programban.