2024 February 21 Wednesday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Marad a rezsicsökkentés, a kormány visszautasítja az Európai Bizottság megszorítási javaslatát

Forrás: hirado.hu, M1 Kép: MTI Fotó Kovács Tamás

Brüsszel ismét megszorításokat és a rezsicsökkentés eltörlését akarja – erről beszélt a mai Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely az Európai Bizottság hazánkra vonatkozó ajánlására – miszerint az év végéig fel kellene számolni a rezsicsökkentést – úgy reagált: az unió nem tudja ezt kikényszeríteni. Egyúttal ismét leszögezte: a kormány továbbra is megvédi a magyar családokat, ezért a rezsicsökkentés fennmarad.

„Minden kormánynak 2023 végéig meg kell szüntetnie azokat a pénzügyi intézkedéseket, amelyeket az energiaársokkra válaszul vezettek be. Természetesen abban az esetben, ha a jelenlegi alacsonyabb energiaárszint megmarad…” – kongatta meg szerdán a magyarországi rezsicsökkentés felett is a vészharangot Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikáért felelős biztosa. Az uniós testület szerint az energetikai támogatások, mint például a magyar rezsicsökkentés, veszélyeztetik a költségvetést.

Magyarország és a magyar kormány kitart a rezsicsökkentésnek – a rendkívül magas energiaárak mellett is – bevált szabályainál – válaszolta az M1 kérdésére Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: az Európai Bizottság megszorítási javaslatát elutasítja a kormány.

„A rezsicsökkentés megszüntetésére a bizottság nem tehet javaslatot, a bizottságnak ilyen joga nincsen, és Magyarország továbbra is meg fogja őrizni a rezsicsökkentés vívmányait azon szabályok között, amelyeket mindenki ismer, és amely az átlagfogyasztásig továbbra is mindenkinek az elmúlt egy évtizedben megszokott áron biztosítja a gáz és áram elérhetőségét”mondta Gulyás Gergely.

A miniszter hozzátette: hiába szerepel az ajánlásban, hogy Magyarország 2023 végére szüntesse meg a hatályban lévő energiatámogatási intézkedéseket, a rezsicsökkentés továbbra is fenn fog maradni, mert Magyarország képes csökkenteni a költségvetési hiányt anélkül, hogy kövesse, elfogadja az Európai Bizottság tanácsát.

A 2013-óta fenntartott rezsivédelmi intézkedéseknek köszönhetően a magyar családok fizetik a legolcsóbb energiaárakat az Európai Unión belül.

A rezsicsökkentés fenntartása érdekében jövőre is megmarad a rezsivédelmi alap – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024-es költségvetés elemeit ismertetve.

„A célja, hogy a kormány az elmúlt évekhez hasonlóan védelmet nyújtson a kiszámíthatatlan világpiaci energiaárak emelkedésével kapcsolatban” – mondta Varga Mihály.

Jelenleg a tavaly augusztus 1-jén életbe lépett rezsicsökkentési szabályok vannak érvényben Magyarországon. Vagyis a villamos energiánál az átlagfogyasztási limit 2523 kilowattóra, a földgáznál pedig 1729 köbméter évente. A gáz köbméterenként 102, az áram kilowattóránként 36 forintba kerül.

A legfrissebb adatok szerint a magyar családok túlnyomó többsége rezsicsökkentett árat fizet az energiáért.

Nagy István: Brüsszel nem kockáztathatja az élelmiszer-biztonságot.