2024 June 15 Saturday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Negyvennégy évvel Farkas Bertalan űrutazása után új űrhajósa van Magyarországnak

Forrás: hirado.hu, M1 Kép: MTI Fotó

Már csak néhány hét és megkezdődik a magyar űrhajós felkészülésének utolsó szakasza, immár az Egyesült Államokban. A hét elején kiderült, hogy Farkas Bertalan után 45 évvel Kapu Tibor gépészmérnök lesz a második magyar, aki a világűrbe mehet majd, várhatóan a jövő év elején.

Negyvennégy év után új űrhajósa van Magyarországnak: Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök a HUNOR program legjobbjaként végezhet majd kutatómunkát az űrben.

A program 2021-ben indult, és 2022 januárjáig kétszáznegyvenen jelentkeztek azért, hogy a világűrben bizonyíthassanak. Ezután több fordulóval kiválasztották azt a négy főt, akik tudásukkal és rátermettségükkel a legalkalmasabbak voltak a kihívásra.

Egy éven át kiképzésen vettek részt, végül, május 26-án 20 óra 20 perckor – pontosan 44 évvel Farkas Bertalan űrbe indulása után – a szakértők meghozták a végső döntésüket

– hangzott el az M1 Híradójában.

„Azt várom el magamtól, hogy a teljes időtartam alatt a feladatra fogok fókuszálni, és megteszek mindent azért, hogy a magyar kutatók gyakorlatilag szemeként és kezeként el tudjam végezni azokat a kísérleteket, amiket nekem ott el kell végeznem, és ezáltal megvalósítsam az ő álmukat is” – mondta Kapu Tibor gépészmérnök.

Kapu Tibor nem egyedül utazik Houstonba a NASA egyik központjába: tartalékos űrhajósnak csapattársát, Cserényi Gyula villamosmérnököt választották.

Mindketten ugyanazt a kiképzést kapják majd azért, hogy szükség esetén a tartalékos is bevethető legyen.

„Nagyon örültem annak, hogy ő lett a repülő űrhajós, én ott fogom támogatni az ő munkásságát, ahol tudom. Nyilván ez a kiképzés során az, hogy közösen végezzük el a kiképzési feladatokat, de az űrutazás során például én a földi irányításnál fogom ugyanazokat a feladatokat ellenőrizni és segíteni, hogy ő el tudja jól végezni a munkáját az űrállomás fedélzetén” – fogalmazott Cserényi Gyula villamosmérnök.

Az űrhajósjelölteket a szakértők nemzetközi szempontrendszerek szerint értékelték.

Elemezték például a testük összetételét, a fizikai teljesítményüket, szociális és mentális stabilitásukat, rugalmasságukat és együttműködési képességüket is.

„Több mint ötven szempontot elemeztek a szakértők a több mint egy év során összegyűjtött hatalmas mennyiségű anyagban. Ezalatt az idő alatt a jelöltek megszereztek nagyon sok olyan alapvetően szükséges ismeretet, ami az űrszektorral kapcsolatban van. A tudományos oktatást, az űrdinamikától a rakétaelméleten át a robotikáig sok mindent” – mondta Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

Hat évvel ezelőtt indult el a magyar űrprogram, melynek része a magyar kutatóűrhajós program is. Sztáray Péter államtitkár azt mondta, a program a világ tudományos életének fejlődését az emberiség jobblétét és a magyar gazdaság fejlődését is támogatja.

„Nagyon komoly tudományos programot fogunk az űrutazás mellé helyezni, amit a magyar kutatóűrhajós együtt a nemzetközi űrállomás többi űrhajósával fog végrehajtani. Azokat a tapasztalatokat, amiket ott szerez, azokat itthon fogjuk felhasználni, és azt gondolom, hogy ezzel nagyon komoly hozzájárulást fogunk nyújtani a magyar tudomány fejlődéséhez” – mondta a KKM biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára.

Az űrhajósok még néhány hónapot Magyarországon töltenek, majd az Egyesült Államokba utaznak, ahol a felszállás előtt még 8-12 hónapos felkészülési idejük lesz. Ezután várhatóan Kapu Tibor egy hónapot tölt majd a világűrben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Szeptembertől 9500 magyar fiatal vesz részt a Honvéd Kadét Programban.