2022 June 26 Sunday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Elszakíthatatlan nemzetünk

Forrás: boon.hu Kép: boon.hu - Bujdos Tibor

Megemlékezést tartottak pénteken délután Miskolcon, a megyeháza udvarán.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartottak pénteken. Az eseményen beszédet mondott Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke. – „A több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.” Így szól a 2010-ben deklarált – a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló – törvény egy passzusa, én pedig ezekkel a gondolatokkal köszöntöm önöket a megyeháza udvarán – kezdte beszédét a szónok. – Június 4-e a nap, amelyet mi, magyarok soha nem felejtünk el. Ez a dátum pedig minden európai országnak mást jelent – tette hozzá. 

Más-más jelentés 

– Van, akinek a gyarapodás szimbóluma, van, akinek pedig a történelmi veszteségé. Van, aki gazdagabb lett ezen a napon, és van, aki ezáltal szegényebb. Hiszen nem gyarapodhat az egyik a másik vesztesége nélkül, és nem lehet gazdagabb anélkül, hogy ehhez ne a másiktól vegyen el. A trianoni békediktátumot pedig a magyarság halálos ítéletének szánták. Az első világháborút lezáró békeszerződés értelmében az ország egyik napról a másikra elveszítette területének kétharmadát, lakosságának felét. Három és fél millió ember rekedt határainkon túlra – sorolta az elnök asszony. 


Bástyává formálta 

– Ennek a helyzetnek két kimenetele lehet: ahogyan a történelem során számos nemzettel történt, eltűnhet a hatalmasok versenyének ­süllyesztőjében. Térdre rogyhat, hogy azután soha ne álljon fel. Így tűnnek el kultúrák, és így törlődnek ki végleg a történelemkönyvekből. De van egy másik út is! Történhet ugyanis úgy, hogy egy nép feláll, hamvaiból újjászületik, és apránként újra felépíti országát. Történhet úgy, hogy 90 évvel később országgyűlése törvényt hoz nemzetközösségének összetartozásáról, a tragédia dátumát pedig az összetartozás ünnepévé definiálja át. Történhet úgy, hogy 102 évvel később, 2022-ben – a Kárpát-medence szívében – egy nemzet testvérei még mindig élni hagyják a dátumot, mely előbb térdre kényszerítette, majd felállította, később erős bástyává formálta őket – hangsúlyozta a közgyűlés elnöke. 

A jövőt mi írjuk 

– Ez köt össze bennünket is, az évszázadok pedig egyre-egyre mélyítik ezt a köteléket. Háborúink továbbra is közösek, még ha nem is fegyverekkel, hanem szavakkal és döntésekkel vívjuk azokat. Otthonunknak is ugyanazt a földet hívjuk, még ha kicsit szűkösebb is, mint régen. A hitünk is azonos maradt, még ha ez sokaknak nem is tetszik a nagyvilágban. A magyar múltat őseink szenvedték el, a jelent nagyszüleink harcolták meg számunkra, de a dicsőséges jövőt mi írjuk az unokáinknak – zárta szavait Bánné dr. Gál Boglárka.

Steiner Attila: Az EP által megszavazott klímaadó nincs összhangban a magyar kormányzati iránnyal.